Edirne Belediyesi tarafından düzenlenecek olan 656. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin hazırlıklarında sona yaklaşıldığını ifade eden Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Kırkpınar Er Meydanı Modernizasyon Projesi’yle önümüzdeki yıl Kırkpınar, yeni modernize edilmiş bir ortamda gerçekleştirilecek” dedi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Türkiye Güreş Federasyonu’nda Yağlı Güreşten Sorumlu Asbaşkan Mehmet Ayhan, 10-16 Temmuz 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 656. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’yle ilgili basın toplantısı düzenledi. Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Başkan Gürkan, “Bitmeyen güreşin devam eden efsanesi olan Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin hazırlıklarının sonuna geldik” dedi.

“SPOR BAKANLIĞI’NA TAHSİS ETİK”

‘Kırkpınar Er Meydanı Modernizasyon Projesi’ hakkında da bilgi veren Başkan Gürkan, “Geçen yıl Sayın Bakanımız Çağatay Kılıç ile Kırkpınar Er Meydanı’nın modernizasyonunu hedeflemiştik. Kırkpınar Er Meydanı’nı 25 yıllığına Gençlik ve Spor Bakanlığı’na tahsis ettik. Bütün izinleri alındı. Gençlik ve Spor Bakanlığı, 2017 yatırım programına Kırkpınar Er Meydanı Modernizasyon Projesini aldı. Yatırım programına girdi. Uygulama projeleri çiziliyor. 16 Temmuz’dan sonra çalışmalara başlayacağız” diye konuştu.

“94 YILDIR SARAYİÇİ'NDE YAPILIYOR”

Kırkpınar Er Meydanı Modernizasyon Projesi’yle pehlivanların daha rahat edeceği alanların oluşturulacağını belirten Gürkan, “Kırkpınar Yağlı Güreşleri 94 yıldır Edirne Sarayiçi’nde yapılıyor. Sarayiçi’ndeki Er Meydanı pehlivanların daha rahat edeceği; soyunma odaları, duşları, dinlenme yerleri; seyircilerin daha rahat edeceği, ihtiyaca cevap veren hakem kulesi ve basın kulesine kavuşturulacak. Protokol tribününün düzenlenmesi gibi hedefler var. Kırkpınar’ın 656 yıllık geleneğini anlatan bir dış görünüm oluşturmayı planlıyoruz. 657. Kırkpınar’da yeni modernize edilmiş bir ortamda gerçekleştirilecek” dedi.

YOLLUKLAR İÇİN ÖDÜLLERDEN KISIYORUZ

Yağlı Güreş Yapan Belediyeler Birliği’ni kurulduğunu ve birliğin ilk toplantısını 1 Temmuz’da gerçekleştireceğini belirten Gürkan, “Umuyorum ki bu yeni kurulan birliğimiz federasyonun işini kolaylaştıracak. Türkiye’de yağlı güreşler daha da iyi bir noktaya taşınacak. Edirne Belediyesi olarak geçen yıl başpehlivana 50 bin TL para ödülü verdik. Ödül miktarını arttıramıyoruz çünkü çok fazla pehlivan katılıyor ve onların yollukları neredeyse 1 Milyon TL tutuyor. Ödüllerden kısmak zorunda kalıyoruz. Kırkpınar, yağlı güreşlerin olimpiyatıysa; olimpiyatlardaki gibi belli bir sistemin olması gerekiyor. Yıl içinde başarıya ulaşmış en başarılı 64 ya da 32 güreşçi katılsın. Belli bir kriteri, kalitesi olsun” şekilde konuştu.

Türkiye Güreş Federasyonu’nda Yağlı Güreşten Sorumlu Asbaşkan Mehmet Ayhan, Edirne Belediyesi ile Türkiye Güreş Federasyonu’nun gerçekleştirdiği ortak çalışmaların devam ettiğini söyledi. Federasyon olarak hakemler, güreşçiler ve teknik konularda hazır olduklarını ifade eden Ayhan, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.