Edirne Belediyesi’nin organizasyonuyla 10-16 Temmuz 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 656. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali kortej yürüyüşüyle başladı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kırkpınar Er Meydanı’nın modernizasyonun devlet yatırım programına alındığını belirterek,  bu projeyle Kırkpınar’ın muhteşem gelenekselliğinin bütün ihtişamı ve görselliğiyle gelen misafirlere yansıtılacağını söyledi.

TÖRENLER STADYUMDA DEVAM ETTİ

Edirne Valisi Günay Özdemir, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim’in katılımıyla Edirne Belediyesi binası önünde bir araya gelen kortej, Edirne Belediye Bandosu eşliğinde Atatürk Anıtı’na doğru yürüdü. Atatürk Anıtı’na Çelenk sunumu;  Saygı Duruşu,  İstiklal Marşı ile Kırkpınar Marşı’nın okunmasından sonra törenler 25 Kasım Stadyumu’nda devam etti.

ATA SPORUNA DESTEK SÖZÜ

655 . Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim burada yaptığı konuşmada, 656. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde mücadele edecek tüm pehlivanlara başarılar dileyerek, ata sporunu çok sevdiğini ve ata sporuna destek vermeye devam edeceğini söyledi.

“BİZİM ONURUMUZ ve GURURUMUZDUR”

Dünyada olimpiyatlardan sonra en eski spor organizasyonu Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin 656. düzenlendiğini belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “1923’te Cumhuriyetimizin kurulmasıyla Edirne Sarayiçi’nde yapılmaya başlanan ve 94 yıldır Sarayiçi’nde yapılan yağlı güreşler bizim onurumuz ve gururumuzdur. 2010 yılında bu yana UNESCO İnsanlığı Somut Olmayan Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Kırkpınar Yağı Güreşleri sadece Edirnelilerin değil bütün Türk Milleti’nin bütün güreşseverlerin haklı sevinci ve mutluluğudur” dedi.

Tüm Edirnelilerin her yıl Kırkpınar gibi muhteşem bir organizasyonuna ev sahipliği yapmanın heyecanın, mutluluğunu, gururunu yaşadığını anlatan Gürkan, Sarayiçi’nde sürdürülen Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ni belki de mevcut Er Meydanı’ndan son kez yapılacağını söyledi.

DEVLET YATIRIM PROGRAMINDA

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile geçen yıl yapılan mutabakat sonucu Kırkpınar Er Meydanı’nı yenileme kararı aldıklarını anlatan Gürkan, “Kırkpınar Er Meydanı Esaslı bir modernizasyon geçecek. Projesi bitmek üzere, tahsisleri, onayları alındı; yatırım programına girdi. Önümüzdeki yıldan itibaren modernize edilmiş, sporcuların daha konforlu imkanlara kavuştuğu, güreş antrenman salonu, Kırkpınar müzesi gibi çeşitli birimlerin yer aldığı bir Er Meydanı hizmete kavuşturulacak.  Er Meydanı, aynı zamanda Kırkpınar’ın muhteşem gelenekselliğini 657 yıllık tarihini de bütün ihtişamı ve görselliğiyle gelen misafirlere yansıtacak” diye konuştu.

8 yıldır Kırkpınar’a hizmet eden, Kırkpınar’ın ebedi 2 altın kemer sahibi 656. Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim’e teşekkür eden Gürkan, Selim’in Kırkpınar’a unutulmaz izler bıraktığını söyledi.

KIRKPINAR COŞKUSU İLÇELERDE            

Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim’in Şehit Aileleri Derneği’ne katkıda bulunduğunu belirten Gürkan, “Seyfettin Selim, Şehir Aileleri Derneği’ne yeni bir araç takdim edecek. Seyfettin Selim okul sözü vermişti, bugüne kadar yapamadık. Biz biraz geciktik. Bu okulu da Seyfettin Selim Ağamız ile yapacağız. Hem iki kemerli altın kemerli ağa ve Edirneliler aşk ve şevkle hizmet eden Seyfettin Selim ağamız olarak gönüllerimde yer almaya devam edecek. Halkımızın ve Edirne’ye gelecek misafirlerimizin festival boyutunda zevkli dakikalar yaşatmayı hedefledik. Sarayiçi’nde halk konserleri olacak. Sevilen sanatçılar 656. Kırkpınar kapsamında sahneye çıkacak. Yakın ilçelerimizde Lalapaşa, Süloğlu ve Uzunköprü’de Kırkpınar konserleri olacak. Türkün yüceliğini, azametini hiçbir şeye boyun eğmeme yürekliliğini, yendiğinde mütevaziliğini, yenildiğinde saygısını gösteren 656. Kırkpınar Festivali hepimize hayırlı olsun” diye konuştu.

“EDİRNE BÜYÜK BİR HAZİNEYE SAHİP”

Edirne Valisi Günay Özdemir’de 656 yıldır bu geleneği yaşatan tüm Edirneliler teşekkür etti. Edirne’nin tarih boyunca medeniyetlerin, kültürlerin yaşadığı ve yaşatıldığı bir kent olduğunu belirten Özdemir, Edirne’de yaşamaktan ve Edirne’ye hizmet etmekten gurur duyduğunu söyledi.  Günay, Edirne’yi anlamanız için Edirne’de Edirneliler ile birlikte yaşanması gerektiğini anlattı. Edirne’nin Osmanlı tarihinin de başlangıcı olduğunu belirten Özdemir, “Osmanlı mimarisinin başlangıcı Edirne’dedir. Tarihi anlamda Edirne büyük bir hazineye sahip.” dedi.

Tören halk oyunları ekiplerinin gösterisiyle son buldu.