Ahilik Haftası Dolayısıyla Özel ÇOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Kutlama Programı Düzenlendi.

Özel ÇOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonunda düzenlenen programa Kapaklı Kaymakam Vekili Fatih Kızıltoprak, Çerkezköy Organize Sanayi Bölge Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, Çerkezköy Organize Sanayi Bölge  Müdürü Mehmet Özdoğan, Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahsin Nalbant, Özel ÇOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Caner Baysal, bazı okul müdürleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

“AHİLİK HOŞGÖRÜNÜN SANATIN BİRLEŞİMİDİR”

Programda açılış konuşmasını yapan Özel ÇOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Caner Baysal, Ahiliğin Anadolu Halkının ekonomik ve kültürel yaşamında önemli bir rolü olduğunu hatırlattı. Baysal, “Ahilik; dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Ahilik; bireylerin ahlaki bakımdan donanımlarını sağlarken aynı zamanda onları karakter sahibi bireyler yapmayı amaçlar. Aileden başlayan ve toplumun huzur ve paylaşım içinde yaşamasını gaye edinmiş bir kurumdur.” Dedi.

“MODERN TOPLUM İÇİN UĞRAŞ VERMELİYİZ”

Baysal’ın ardından söz alan Kapaklı Kaymakam Vekili Fatih Kızıltoprak, “Millet olarak geleneklerimizi yaşatmaya özen göstermeliyiz.  Bunu Batılı toplumlar bizden daha iyi yapıyorlar. Onlar modernlik ve gelenek kültürünü bir arada yaşayabiliyorlar. Bu gün İngiltere hala Krallık sistemini devam ettirir. Neden devam ettirdiğini düşündüğümüz zamanlar olur. Demokrasiyi benimsemiş ülkeler modern toplum olabilmenin yanı sıra geleneklerini sürdürüyorlarsa bizde onlar gibi geleneklerimizi korurken aynı zamanda modern toplum olabilmenin uğraşını vermek zorundayız.” Dedi.

“AHİLİĞİ YAŞATMAMIZ LAZIM”

Türkiye’de bazı krizler yaşandığını, bu krizleri atlatabilmek için de bir kurtuluş reçetesinin olması gerektiğini belirten Kızıltoprak, “Kriz geldiği zaman elimizde bir kurtuluş reçetesi olmalı.  Bizim bunu sağlayabilmemiz için medeniyetin unsurlarından ahiliği yaşatmamız lazım. İleriye yönelik neler yapabiliriz gibi düşüncelerimiz olmalı.” Diye konuştu.

“ÇOSB BÖLGE İÇİN BÜYÜK BİR ŞANS”

ÇOSB’nin bölge için büyük bir şans olduğunu söyleyen Kızıltoprak, “Organize Bölgemizde yurt dışı ile bağlantılı faaliyetler içerisinde olan işadamlarımız var. Onların sayesinde bir çok şey öğrenebiliriz. Bu bizim için büyük bir avantajdır. Onların bize getirebileceği bir çok kültürel zenginliği içimizde barındırabiliriz. Buradaki değerli işadamlarımıza ve öğretmenlerimize şunu tavsiye ediyorum. Derslerimize azami derece önem verelim ama kültürel öğelerimizi de yaşatmanın gayreti içerisinde olalım. Ahilik bir esnaf örgütlenmesidir. Ahilik aynı zamanda ticaretin nasıl yapılacağının kurallarını içermektedir. Bizlerin Ahilik Kültüründen alacağı çok dersler bulunmaktadır.”  İfadelerini kullandı