Türkiye Sakatlar Derneği Kapaklı Şubesi ve Kapaklı Belediyesi İş Birliğiyle Lidya Wedding Garden’da 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Dolayısıyla Yemek Programı Düzenledi.

Yemek programında konuşan Türkiye Sakatlar Derneği Başkanı Şükrü Boyraz “Amacımız evinden dışarı çıkamayan, toplumdan koparılmış olan, engellisinden utanıp evine hapseden aileleri bilgilendirmek, engelli vatandaşlarımızı toplumla bütünleştirmektir.” dedi

Pazar günü saat 10:30’da düzenlenen programa Tekirdağ valisi Enver Salihoğlu, İlçe Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, Türkiye Sakatlar Derneği Başkanı Şükrü Boyraz, Belediye Başkanı İrfan Mandalı, resmi kurum amirleri, siyasi parti ve STK temsilcileri, TSD Kapaklı şubesi üyeleri ve aileleri katıldı.

Saygı duruşu ve istiklal marşımızın okunmasıyla başlayan programda açılış konuşmasını yapan TSD Kapaklı şubesi başkanı Hayati Çakan katılımları için katılımcılara teşekkür etti.

AMACIMIZ ENGELLİLERİ TOPLUMLA BÜTÜNLEŞTİRMEKTİR

Programda konuşan Türkiye Sakatlar Derneği Başkanı Şükrü Boyraz Tekirdağ genelinde 3 şubeleri olduğunu söylerken, “İlk yatırımımızı Çorlu’da yaptık. Çorlu’da resmi kurumlar ve halkımızla beraber hazineden almış olduğumuz 15 dönümlük arazi üzerine Zihinsel engelliler okulunu yaptık. Bu Türkiye’de bir ilk, bir modeldi. Burada şuan 118 zihinsel öğrencimiz eğitim almaktadır ve bölgeye yetmemektedir. 2000’li yılları geçtikten sonra Çerkezköy şubemiz oluşumu için müraacat etti. Geçtiğimiz dönemki belediye başkanımız tarafından Çerkezköy’ün en güzel yerinde 5 katlı bir bina yapılarak engellilerin hizmetine sunuldu. Bu anlamda bu modeli Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi dünyada da anlatmaya çalışıyoruz. Kapaklı belediyemizde bugün müjdesini verdi. Güzel bir yer hazırlıyormuş. Bu müjdeyi almak demek bana göre işin yarısı demektir, iş bitmiş demektir.

Amacımız evinden dışarı çıkamayan, toplumdan koparılmış olan, engellisinden utanıp evine hapseden aileleri bilgilendirmek, engelli vatandaşlarımızı toplumla bütünleştirmektir. Eşit yaşam haklarını oluşturmaktır. Son 15 yıldır yapmış olduğumuz mücadelelerin meyvesini almaya başladık. 2022’den yararlanan arkadaşlarımızın sıkıntıları var. Bunu da aşacağız, bunu da yetkili bakan ve başbakanımızla yapmış olduğumuz görüşmelerde talep edeceğiz” dedi.

Belediye başkanı İrfan Mandalı ise konuşmasında, “Kapaklı Sakatlar Derneği üyeleri olarak sizler, yaşamın ağır koşullarına ve içinde bulunduğunuz olumsuzluklara rağmen, yılmadan gösterdiğiniz çabalarla, diğer engelli vatandaşlarımıza da yol gösterici oluyor, onlara umut aşılıyorsunuz” ifadelerini kullandı.

HEPİMİZ GÖREVLERİMİZİ YERİNE GETİRMELİYİZ

Mandalı, “Yaşama sıkı sıkıya bağlanmanız, güçlüklere direnmeniz, kimi sorunları kendi çabalarınızla aşabilmeniz ve toplumla kaynaşma başarınız, bizleri duygulandırmakta ve mutlu kılmaktadır.

Başta Kapaklı Sakatlar Derneği başkanımızı ve tüm üyelerini, engellilerin topluma kazandırılması, seslerinin duyurulması, sorunlarının gündeme taşınması ve çözümü konusunda yürüttüğü çalışmalar için tekrar kutluyorum.

Daha iyi yaşam şartlarına kavuşmak amacıyla, sıklıkla ve özlemle dile getirdiğiniz isteklerinize sadece yerel yönetim olarak bizler değil, diğer tüm kurum ve kuruluşlarımızın, sivil toplum örgütlerimizin ve vatandaşlarımızın da gerekli duyarlılığı göstereceklerine inanıyorum. Unutulmamalıdır ki Engelli yurttaşlarımıza sahip çıkılması, onların topluma kazandırılması ve yaşama sevincini yitirmemeleri için çaba gösterilmesi, herkesin toplumsal bir görevidir.

Engelli kardeşlerimize her zaman hoşgörü, sevgi ve anlayışla yaklaşmalı, onların daha iyi yaşam koşullarına kavuşabilmeleri, yaşamdan tat almaları, mutlu olabilmeleri, eziklik ve eksiklik duymadan yaşayabilmeleri için hepimiz bu görevlerimizi yerine getirmeliyiz.

BELEDİYE OLARAK HER ZAMAN YANINIZDAYIZ

Engellilerin özgüvenlerini kazanmalarına ve toplumsal yaşama etkin biçimde katılmalarına yönelik düzenleme ve uygulamalar, onlara huzurlu bir yaşamın kapılarını açacaktır.

Toplumun ayrılmaz parçası olan engelli vatandaşlarımızın üretken ve katılımcı bir yaşam sürmelerinde, toplumsal bilincin geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Toplumun engellilik konusundaki bilinci ve duyarlılığı, engellilerin sorunlarına yapıcı çözümler getirecektir.

Sizinle burada olmaktan tekrar büyük mutluluk ve gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum. Bende sizlerin ailesinden biri, bir evladı sayılırım. Kapaklı Belediyesi olarak sizlerin her zaman yanındayız ve her zamanda yanınızda olmaya devam edeceğiz.

Yılda bir günün sadece sembolik bir gün olduğunun farkındayız. Biz sizin ihtiyacınız olduğu her zaman, her yerde hizmetinizde ve emrinizdeyiz. İçinizin güzelliği ve sıcaklığı yüzlerinize yansımış. Belki birbirimizi tam olarak anlayamasak ta gönülden gönüle oluşturduğumuz köprüler bizi birbirimize bağlıyor. Bu bağların daim olmasını diliyor, katılımlarından dolayı herkese tekrar teşekkür ediyor, tüm engelli kardeşlerimize sağlıklı ve huzurlu bir yaşam diliyorum” ifadelerini kullandı.

ENGELLİ MERDİVENLERİ MUTLAKA YAPILMALI

Programda son olarak konuşma yapan Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu, “Engelliler sadece bir gün değil her gün hatırlanmalı. Her 8 yurttaştan birinin engelli olduğu bir ülkede engellilerin hakları tartışılıyor. Hepimizin ne kadar hakkı varsa engelli kardeşlerimizin de o kadar hakkı var. Bunların tartışılması uygun değil.

Engellilerin hayatını kolaylaştırmak için engelli rampalarının mutlaka olması gerektiğini söyleyen Vali Salihoğlu, Tüm kamu kurumları ve özel binalarımızda engelli yurttaşlarımızın işini kolaylaştırmak için engelli merdiveni yapılmalı dedi.

DERNEĞE KATKIDA BULUNANLARA PLAKET TAKDİM EDİLDİ.

Konuşmaların ardından program TSD Kapaklı şubesi üyelerinden Cengiz Can Çil’in engelliler ile ilgili şiirini okumasıyla devam ederken, program derneğe katkıda bulunanlara plaket takdim edilmesiyle sona erdi.

TSD_Kapakli_Yemek2 TSD_Kapakli_Yemek6 TSD_Kapakli_Yemek4 TSD_Kapakli_Yemek1 TSD_Kapakli_Yemek5