6 Yıldır süren Çorlu tren kazası davası ile ilgili konuşan CHP CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar, “Temmuz 2018 yılında Çorlu’da meydana gelen ve 7’si çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği, 349 kişinin de yaralandığı tren katliamına ilişkin dava yaklaşık 6 yıldır sürüyor.

“DENETİMSİZLİK GİBİ SORUNLAR ÖN PLANA ÇIKMIŞTI”

Ülkemizi yasa boğan bu elim kazadan hemen sonra yetkililer, kazanın sebebini aşırı yağışa bağlayarak neredeyse bir doğal afet gibi göstermek istediler. Cumhuriyet Halk Partisi tarafından uzmanlarla ve sivil toplum kuruluşlarıyla yapılan görüşmelerin ardından hazırlanan raporda, hattaki menfezlerle ilgili bakım ihalesinin kısa bir süre önce ödenek tahsisinin gecikmesi nedeniyle iptal edilmiş olması, demiryollarındaki yapım ve bakım aşamalarında mühendislik biliminin hiçe sayılması, denetimsizlik gibi sorunlar olarak öne plana çıkmıştı.

“KAYITLARA GEÇMİŞTİ”

Daha sonra hazırlanan Bilirkişi Raporu, yeterli yol bekçisinin olmadığını, aşırı yağışlar karşısında gerekli önlemlerin alınmadığını, altyapının üst yapı ile uyumsuz olduğunu kayıtlara geçirmişti.

“DAVALAR AÇILDI”

Bundan önceki davalarda haklarında kamu davası açılan bazı TCDD görevlilerine, “Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak” suçlamalarından 2'şer yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle Çorlu 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde davalar açıldı.

“HEPİMİZİ DERİNDEN ÜZDÜ”

Söz konusu davanın 18. duruşması 24 Ocak 2024 tarihinde görüldü, bir sonuç alınamayıp karar duruşması 29 Şubat 2024 tarihine ertelendi. 29 Şubat 2024 tarihinde 19. duruşması görülen davaya Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel ile birlikte CHP Milletvekilleri olarak bizler de katıldık. Dava kararının yalnızca 10 dakika sürmesi ve kararın seçim sonrasına bırakılmasını hepimizi derinden üzdü.

CHP’li Yontar: Barış içindeki Türkiye’yi kuracağız CHP’li Yontar: Barış içindeki Türkiye’yi kuracağız

“ADALET ARAYIŞININ YANINDA OLACAĞIZ”

Biz o gün halkımızın huzurunda bir söz verdik. 25 Nisan günü çok daha kalabalık bir şekilde ailelerimizin yanında olacağız. Adalet arayışının yanında olacağız. Bu adaleti bu rayların altında bırakmayacağız dedik.

“SORUMLULUĞU ÜSTÜNE ALMADI”

Cumhuriyet Halk partisi olarak her zaman ezilenden yanayız. Burada yargılanması gereken kimseye yargılanma izni verilmiyor. Dönemin şirket genel müdürü hiç yargılanmadı, bırakın yargılanmayı yargılanma izni dahi verilmedi. Ulaştırma Bakanlığından bir kişi bile sorumluluğu üstüne almadı. Dönemin Ulaştırma Bakanının bu konu hakkında hiçbir değerlendirmesini duymadık. Bugün burada birinci sorumlu olması gereken kişi büyük mücadeleler sonucu 14 ay sonra görevden alınmış ama, ne yazık ki 19. duruşmadan önce görevine iade edildi.

“ADALET SORULACAKTIR”

Sonuç olarak, tüm sorumlular ve kazaya sebep olan nedenler ve eksiklikler ortaya çıkarılmasına rağmen, TCDD'de üst düzey görev yapan hiçbir yöneticinin yargılanmadığı davaya artık, yalnızca acılı aileler değil hiç kimse inanmamaktadır. Bu davada adaletin yerine getirildiğini görmek toplumun tüm kesimlerini rahatlatacak ve bir nebze de olsa acılı ailelerin yüreğine su serpecektir. Unutmayın ki, diğer dünyada adalet sorulacaktır” diye konuştu.