Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Toplantı Tekirdağ Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü organizasyonuyla gerçekleştirildi.

Türkiye Kamu-Üniversite- Sanayi İşbirliği (KUSİ) Strateji Eylem Planı kapsamında geçtiğimiz yıl başlatılan toplantılar çerçevesinde ÇOSB Bölge Müdürlüğü Eğitim Salonu'nda, firmaların Ar-Ge merkezleri temsilcileriyle, üniversite öğretim üyeleri bir araya gelerek sorunlarını konuştu. Katılımın yoğun olduğu toplantıya Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Tekirdağ Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Akçal, KOSGEB Tekirdağ İl Müdürü Tolga Erkan, Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Bülent Eker ve ÇOSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan’ın yanı sıra çok sayıda üniversite öğretim üyesi ve firma temsilcisi katıldı.

‘’AR-GE MERKEZİ SAYISI 8’DEN 26’YA ÇIKTI’’

Toplantının açılış konuşmasını yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Akçal şunları söyledi: “2023 hedefleri olan 500 milyar dolar, 2 trilyon dolar olan gayri safi milli hasıla ve 25 bin dolar olan kişi başına düşen milli gelir hedeflerinde 5 yıldır yatay seyir izliyoruz, artıramıyoruz. Bir patinaj dönemine girdik. Buna orta gelir tuzağı diyorlar. Bu orta gelir tuzağına yakalanmayan iki ülke var Güney Kore ve Japonya. Bizim bakanlığımız da Güney Kore’yi model olarak almaya başladı. Ülkedeki ihracatı ve yüksek teknoloji ihtiva eden ürünlerin artırılması için Ar-Ge yapmak lazım. Ar-Ge’yi de üniversiteler, teknoparklar ve firmaların ilgili bölümleri yapmaktadır. Bizim bakanlığımız da Ar-Ge üretim reform paketini geçtiğimiz yıl açıkladı. Bu kapsamda Ar-Ge merkezi açan firmalara çok ciddi destekler verilmeye başlandı. Bizim geçen yıl Tekirdağ genelinde 8 olan Ar-Ge merkezimiz bu yıl 26’ya çıktı. 3 tane de müracaat var. Ayrıca 6 tane daha Ar-Ge merkezi için kurulma çalışmaları devam etmektedir. 2018 yılının sonuna kadar Ar-Ge merkezi sayımızın 40’a çıkmasını bekliyoruz. Tekirdağ olarak Türkiye genelinde Ar-Ge merkezi sıralamasında 6’ıncıyız. Bizim önümüzde; İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir ve Kocaeli var. Bizi de 19 Ar-Ge merkeziyle Manisa takip etmektedir. Türkiye genelinde geçen yıl 235 olan Ar-Ge merkezleri bu yıl 600’e ulaştı. Bundan sonraki amacımız nitelikli ürünler üretmek. Bugüne kadar Ar-Ge merkezi sayılarını artırmak istiyorduk bu hedefi ulaştık. Bundan sonra buralarda nitelikli ürünler üretmemiz gerekiyor. Bizim bunlara destek olmamız lazım. Tecrübeli Ar-Ge merkezleriyle yeni başlayan firmaları bir araya getirerek daha güzel işler çıkartmalıyız. Kalıcı çalışmalar yaparak bu çalışmaları sürekli devam ettirmeliyiz.’’

‘’ARGE SAYESİNDE REKABET GÜCÜMÜZ ARTIYOR’’

Daha sonra söz alan Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban da; “Böyle bir toplantı düzenlendiği için çok teşekkür ediyorum. Ar-Ge gelişmiş ülkeler için kaçınılmaz. Ar-Ge ve inovasyon sayesinde yeni ürünler çıkartılıyor ve rekabet gücümüz de artıyor. Bu tür toplantıların devam etmesi hem sektör hem de ülkemiz için çok faydalı olacaktır” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından toplantıda firmalar ve akademisyenler tek tek söz alarak kendilerini tanıtıp, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdiler. Ardından sırasıyla şu konu başlıklarında sunum yapıldı: “Ar-Ge merkezlerinde yürütülebilecek projeler hakkında genel bilgilendirme, Ar-Ge merkezlerinde muhasebe sisteminin kurulması, Ar-Ge merkezlerinde adam/gün hesabının yapılması, KUSİP portalı hakkında bilgilendirme.”

Sunumların ardından firmalarda karşılaşılan sorunlar dile getirilerek, daha önceden bu soruları yaşayan firmaların tecrübeleri paylaşıldı. Sunum ve soru cevap kısmında ayrıca Ar-Ge merkezlerine verilen teşvikler ve nasıl faydalanılacağı da örneklerle anlatıldı. Toplantının ardından üniversite öğretim üyeleriyle, Ar-Ge merkezi temsilcileri bire bir de görüşerek bilgi alışverişinde bulundular.

'‘BU TÜR TOPLANTILARI ÖNEMLİ BULUYORUZ’’

Toplantıya katılan katılımcılar, bu tür toplantıların önemine değinerek şunları söylediler: “Ar- Ge merkezlerinin kuruluşunu takip eden aşamada, karşılaştıkları sorunların çözümüne yardımcı olunması açısından bu tür toplantıları önemli buluyoruz. Bu ve benzeri toplantılar, tecrübeli Ar-Ge merkezlerinin tecrübelerini paylaşması, Ar-Ge merkezlerinin niteliklerinin arttırılması, üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesi açısından da önemli buluyoruz.”