Kapaklı’da faaliyet gösteren derneklerin sesi olan Dernekler Köşesi’nde bu hafta; Kapaklı Bartınlılar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Nazi Çelen’in konuğu olduk.

Dernekçiliğin zor ve meşakkatli bir iş olduğundan bahseden Kapaklı Bartınlılar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Nazi Çelen, ‘’ Dernekçilik çok zaman isteyen bir şey. Meşakkatli bir iş ve bu yüzden herkes yapmıyor. Ailenden ve cebinden feragat etmen gerekiyor. Bugün Dernek Başkanının maaşı yoktur, üyelerimiz ne veriyorsa biz de onu veriyoruz. Fakat önemli olan insanlar için uğraşmak, onlar için bir şeyler yapabilmek, Bartınlılar'ı burada tanıtmak ve sevdirmek.’’ Diye konuştu.



Başkanım, öncelikle bizleri ağırladığınız için teşekkürler. Okurlarımıza kendinizi tanıtır mısınız?

İsmim Nazif Çelen, 1971 Bartın doğumluyum. Kapaklı’ya 1995 yılının Ekim ayında geldim. O günden beri burada ikamet ediyoruz. Kendi işimle ticaret ile uğraşıyorum. 15-16 yıldır kendi işimin sahibiyim. Evliyim. Evimiz barkımız her şeyimiz burada. Biz 5 kardeşiz, 4’ü erkek 1’i kız. Ablam memlekette biz 4 kardeş buradayız. 23 yıldır da burada yaşıyoruz.

Bartınlılar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin kuruluş hikayesinden bahseder, dernek hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?

Derneğimizin Kurucu Başkanı olarak 8 yıldır görev yapıyorum. Derneğimizi 2010 yılında kurduk. Kurulduktan 5 yıl sonra kendi yerimizi aldık, şuanda da kendi lokalimizde üyelerimizle bir araya geliyoruz. Tabi bu da başkalarının yardımı ile değil kendi üyelerimizin aidatları ile oldu. 200 üyemiz var, Kapaklı’da ise 1700’den fazla Bartınlı ikamet ediyor. 2010 yılına doğru yoğun göç geldiğinde sayımız iyice arttı ve bir dernek kurma kararı aldık. Dernek kurmanın ve bir çatı altında birleşmenin faydalı olacağını düşündük. Daha sonrasında da derneğimizi kurduk, başkan olarak da beni seçtiler. O günden bugüne başkanlığım devam ediyor, ‘Alayım’ diyen de yok. Dernekçilik çok zaman isteyen bir şey. Meşakkatli bir iş ve bu yüzden herkes yapmıyor. Ailenden ve cebinden feragat etmen gerekiyor. Bugün Dernek Başkanı’nın maaşı yoktur, üyelerimiz ne veriyorsa biz de onu veriyoruz. Fakat önemli olan insanlar için uğraşmak, onlar için bir şeyler yapabilmek, Bartınlıları burada tanıtmak ve sevdirmek.

Bartınlılar’ın Kapaklı ile tanışma hikayesi nedir? Ne zaman göç ettiniz? Göç sebebiniz nedir?

Sadece Bartın değil Zonguldak, Karabük ve Bartınlılar olarak genelde madende çalışırız. Amasra’da madenimiz vardı. 1995’ten sonra bu madenlere işçi alımları durunca göçler başladı. Şimdi kömür ocağında çalışan bir kişi, 5 çocuk 1’de hanımı olmak üzere 6 kişiye bakabiliyordu. İş alımları durduğunda ne oldu? Gençler büyüdü, askere gitti geldi ve baktı ki memleketinde iş yok. Mecbur göç etmek zorunda kaldı. Ben bir arkadaşımın, dostumun vasıtasıyla buraya geldim. Ben bir tanıdığımı getirdim, o bir tanıdığını getirdi falan derken buradaki sayımız yükseldi. Mesela buradaki mahallemizde 100 hane varsa neredeyse hepsi bizim önermelerimiz ile buraya göç etmiştir. 2010’da da sayımız iyice artınca dernekleşmeye gittik. Şuanda da birlik ve beraberliğimizi sağlamış durumdayız.

Bartınlılar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin faaliyetlerinden bahseder misiniz?

Dernek faaliyetleri olarak gelenekselleşmiş etkinliklerimizi gerçekleştiriyoruz. Kurulduğumuz günden itibaren 5 yıldır düzenlediğimiz piknik etkinlikleri vardı. Tabi son zamanlarda yaşadığımız talihsiz terör olayları ve şehitlerimize duyduğumuz saygı dolayısıyla son 3 yıldır gerçekleştirmiyoruz. Bir ara yapmak için toplandık fakat yine yapmama kararı aldık. Gençlerimizi de önemsiyoruz. Onların birbiri ile kaynaşması, tanıması ve uyuşturucudan uzak durması için futbol turnuvaları düzenliyoruz. 3 sene düzenledik. Bu turnuvalar sayesinde gençler birbiri ile kaynaşıyor, tanışıyor, hiç birbirini tanımayan çocuklar konu futbol olunca o sahadan tanıdık olarak çıkıyor. Ramazan aylarında iftar programları düzenliyoruz. Durumu olan olmayan herkes, birlikte iftar açıyor. Elimizden geldiği kadar durumu olmayan vatandaşlara da yardım etmeye çalışıyoruz fakat siz de takdir edersiniz ki bütün bu konular maddiyata bakıyor. Biz 5. Yılda ancak kendi yerimizi alabildik. Onu da taksitle aldık ve borcu daha yeni bitti. Derneğin ekstra bir geliri yok, bu yüzden üyelerimizin durumunun el verdiği kadar yardımcı oluyoruz.

Bartınlılar’ın dernek hakkındaki tutumu nedir? Üyeleriniz sizlere yeterince destek oluyor mu?

Bir dernek nasıl ayakta durur? Üyelerinin aidatları ödemesi ile ayakta durur. Yoksa derneklerin kendi başına bir maddi yaptırımı yok. Biz 10 lira aidat alıyoruz, kurduğumuz gün de 10 liraydı bugün de 10 lira. 200 üyemiz mevcut, 200’ü de tamamen destekçimizdir. Aidatlarda bizde hiçbir problem olmaz. Hatta dernek yerini aldığımızda üyelerimiz 5 yıllık aidat bedellerini ödemişti alabilmek için. O zamanlar 40 bin TL’ye aldık, şuanda 200 bin TL eder diye düşünüyorum. Bu konuda da üyelerimize teşekkür ederim.

Peki bir Dernek Başkanı olarak yüzlerce hemşehrinizi temsil ediyorsunuz. Temsil ettiğiniz insanlar adına konuşacak olursak, sizce Kapaklı’nın eksikleri nelerdir? Neler olmasını isterdiniz?

Bizce buranın en büyük sorunu yollar. Geçtiğimiz haftalarda Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’da bir ziyaret gerçekleştirmişti, buradaki ana sorunun yollar olduğunu kendisine de iletmiştik. Ek olarak kanalizasyon sorunumuz da var. Mesela bu cadde üzerinde her yağmur yağdığında kanalizasyon boruları patlıyor. Yıl 2018 ve haliyle insanlar bu konudan şikayetçi. Ufak bir rüzgar estiğinde elektriğimiz kesiliyor. Bunun nedeni de herkesin sorumluluğu birbirinin üzerine atmasından kaynaklı. Böyle bir şey yok. 100 kişilik altyapıyı kaldırabilecek bir trafoya 1.000 kişiyi abone yaparsak bunların olması normal. Yetkililer bu sorunları birbirinin üzerine atacağına bir çözüm arasa durum çözülecek. Ama ‘Mustafa yaptı, Mehmet yaptı’ diye başından atıyorlar. Ayrıca burada aile ile gidip eğlenebileceğimiz, gezebileceğimiz bir yer de yok. Bizim Kazak Gölümüz var. Öyle güzel bir yer, sarhoş yeri oldu. Ailemizi alıp gidemiyoruz. Orayı bir düzenleseler, güvenlik koysalar, güzel alanlar yapılsa daha iyi olacak. Örnek veriyorum Tepe Piknik alanı, ayağımızın dibi diyelim. Önceden orası da bu haldeydi fakat şuanda ne güzel yapmışlar. Ne bileyim yapmıyorlar mı, yapamıyorlar mı biz de anlamadık yani. Ama nedir; Kadir Albayrak buraya geldiğinde ‘2018 Kapaklı’nın yılı olacak’ dedi. Bakalım, 2018’in birinci ayındayız; ikinci ayında bir şeyler olacak mı göreceğiz.

Sorularımızı içtenlikle yanıtladığınız için teşekkür ederiz. Son olarak gazetemiz aracılığı ile okurlarımıza iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Böyle bir köşede bizlere yer verdiğiniz için Kapaklı Gazetesi ailesine teşekkür ederim. Burada, Kapaklı’da yaşamak güzel. Burası Türkiye’nin mozaiği. Türkiye’de 81 vilayet varsa 81 vilayetten insan burada yaşıyor. Hepimiz bir arada yaşayabiliyorsak Kapaklı gerçekten yaşanabilir bir yerdir. Eskisine nazaran hiç kavga yok, gürültü yok. Bu da bizi memnun ediyor.

Röportaj: Furkan BOLAT