Kapaklı’nın ilk kadın futbol takımı, Başkan Çetin’i ziyaret etti Kapaklı’nın ilk kadın futbol takımı, Başkan Çetin’i ziyaret etti

Her yıl 5- 6 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen Hıdırellez Şenlikleri, vatandaşlar tarafından Kapaklı’da da kutlandı. Yaktıkları ateşin üzerinden atlayan vatandaşlar, bol ve bereketli bir yıl temennisinde bulundu.

HIDIRELLEZ NEDİR, NEDEN KUTLANIR?

Hıdırellez kutlamalarında, ateşin üzerinden atlanması, dileklerin kağıda yazılıp asılması ve gül ağacının dibine dilek bırakmak, hayallerini çizmek gibi ritüeller yer alır. Bu ritüeller, birçok kültürde görülen ortak unsurlar olup, Hıdırellez'in de ayrılmaz birer parçasıdır. Bu özel gün, insanların dileklerini, umutlarını ve beklentilerini simgelerken, aynı zamanda doğanın uyanışını ve yenilenmesini de kutlar.

Hidirellez 1

HIZIR PEYGAMBERİN ZİYARETİ BEKLENİR

Hıdırellez, özellikle Hızır peygamberin ziyaretini bekleyen birçok kişi tarafından özenle kutlanan bir gündür. Bu özel günün kutlamaları genellikle evlerin titizlikle temizlenmesi, banyoların yapılması, kıyafetlerin yıkanması ve hatta mümkünse yeni kıyafetlerin satın alınmasıyla başlar. Bu ritüellerin temelinde, Hızır'ın temiz olmayan bir eve gelmeyeceği inancı yatar.

BAZI BÖLGELERDE KURBAN KESİMİ GERÇEKLEŞTİRİLİR

Hızır'ın ziyaret ettiği yerlerin bereketleneceği düşüncesi, insanları yiyecek kaplarını ve para keselerini açık bırakmaya teşvik eder. Hıdırellez gününde yapılan duaların kabul edileceği inancı yaygındır ve bu nedenle çocuk sahibi olmayı arzulayanlar veya hayırlı bir kısmet peşinde olan gençlerin dua etmeleri önerilir. Bazı bölgelerde ise, Hıdırellez kutlamaları kurban kesme adetiyle taçlandırılır.

Hidirellez 2

RENGARENK KIYAFETLER GİYİLİR

Hıdırellez kutlamalarında beyaz ya da rengarenk kıyafetler giyilir. Ormanlık alanlar veya su kenarları gibi yerlere gidilerek kutlamalar yapılır. Hızır'ın dolaştığına inanılan bu yerlerde gezinmenin ve buradan çiçek toplamanın faydalı olduğu düşünülür. Bu ritüeller, Hıdırellez'in sadece bir kutlama günü olmanın ötesinde, insanların umutlarını, arzularını ve inançlarını bir araya getirdiği bir ritüel olduğunu gösterir.

HIDIRELLEZ KUTLAMALARINDA DANS EDİLİR

Tüm bunların yanında Hıdırellez kutlamalarının unutulmaz gelenekleri arasında; bu özel güne neşe katan konserler, gösteriler, ziyafet sofraları, festivaller, panayırlar, ateş başında edilen danslar da yer almaktadır.