Termik Santrale karşı tüm Tekirdağ 'Sessiz Ölüme Dur De!' etkinliğinde buluştu.

19 Kasım 2017 Pazar günü Kapaklı Eski Belediye Meydanı'nda düzenlenen etkinliğe Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, MHP Kapaklı İlçe Teşkilatı, CHP Kapaklı İlçe Teşkilatı, Kapaklı ve civar ilçelerin Kent Konseyleri, Ülkü Ocakları İlçe Teşkilatı, BBP Çerkezköy ve Kapaklı İlçe Teşkilatları, İyi Parti Çerkezköy İlçe Teşkilatı, Greenpeace Sivil Toplum Örgütü Temsilcileri, Kapaklı ve Çerkezköy'de faaliyet gösteren STK Başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

''ÇOK YAŞAMSAL BİR TEHDİTLE KARŞI KARŞIYAYIZ''

Etkinlikte açılış konuşmasını yapan Termik Santrale Karşı Gönüllü Komisyon Başkanı Mehmet Uz, ''Nerde doğmuş olursak olalım buranın suyunu içiyorsak, havasını kokluyorsak, ekmeğini yiyorsak, çocuklarımız burada bulunuyorsa burada yaşayan herkes için burası vatandır, memleketidir. Bildiğiniz gibi ilçelerimiz, yapılacak olan Termik Santral tehdidi altındadır. Çok yaşamsal bir tehditle karşı karşıyayız. Yaptığımız hesaplamalara göre 500 bin ağaca kıyılacak bu santral için. Eğer yapılırsa, temiz bir hava alamayacak, temiz bir su içemeyeceğiz. Üstelik biz, Çerkezköy ve Kapaklı olarak sadece Termik Santral kirliliği ile karşı karşıya da değiliz. Biz 30-40 yıldan beri fabrikalardan kaynaklanan duman tehlikesiyle de karşı karşıyayız. Ve bunun bir hasar tespiti de yapılmış değil. Ben buradan Büyükşehir'e sesleniyorum, bu konu muhakkak Büyükşehir Meclisi'nde yer almalı. Bir komisyon kurulmalı ve sonuçları araştırılmalıdır. Daha sonrasında ona göre öneriler yapılmalıdır. Arkadaşlar bu mücadele siyasi bir mücadele değil, bu mücadele hepimizi ilgilendiren bir yaşam mücadelesi. Çerkezköyümüz, Kapaklımızda yaşayan vatandaşlarımızın yaşam mücadelesi. Bunu kimse siyasi bir yere çekmesin. Burada siyaset konuşulmuyor, siyaset yapılmıyor. Yarın öbür gün böyle bir santral kurulduğunda, asit yağmurları başlarsa 'Santrale evet' diyen de 'hayır' diyen de bu yağmurların altında kalacak. Bunun için mücadeleye katılım sayısını arttıracağız. Mücadelemiz için bir olacağız, birlik olacağız, diri olacağız ve bu mücadeleyi kazanacağız. Ben şimdi sizlerin temiz ve kirlenmemiş havamızdan bir kere daha nefes almanızı istiyorum.'' dedi.



KISA FİLMLER YÜREK BURKTU

Açılış konuşmasından sonra Greenpeace ve Çerkezköy Belediyesi tarafından hazırlanan ve Türkiye'deki Termik Santrallerin yapıldığı yerlerdeki insanlarla konuşulan kısa filmler gösterildi. Gösterilen kısa filmlerin ardından Kapaklı Kent Konseyi Başkanı Arzu Özdemir ve Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Funda Serfiçe konuşmalarında Termik Santrale karşı olduklarını belirtirken; Trakya Platformu Dönem Sözcüsü Avukat Gülşen Tufan, TMMOB Şehir Plancıları Odası Tekirdağ Temsilcisi İbrahim Özbay, Tekirdağ Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Polat ve Makine Mühendisleri Odası Çerkezköy Temsilcisi Fikret Batan gibi alanında uzman kişiler ise Termik Santral'in zararları hakkında bilgiler verdi.

''300 BİN VATANDAŞIMIZ ETKİLENECEK''

Etkinlikte konuşan Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, yapılması düşünülen Termik Santral hakkında bilgiler verdi. Bölgedeki tarım, hayvancılık ve iklimin değişeceğinin de altını çizen Başkan Mandalı, ''Bölgemize yapılması planlanan termik santral 700 futbol sahasından büyük olacak ve 100 km alana etki edecek. Pınarça mahallemize 1200 metre, Kapaklımıza 3000 metre ve Çerkezköyümüze 1800 metre uzaklıkta olacak ve toplamda yaklaşık 300.000 insanımız etkilenecek. 500 hektar alana kurulacak termik santral ile birlikte 10 km'lik yeşil alan tahrip edilecek. Pınarça mahallemizde özellikle milyonlarca ağaç katledilerek santralin yapılması ile doğamızda olumsuz etkilenecek. Bölgemizin ve Trakyamızın havası değişecek, tarım ve hayvancılık bitme noktasına gelecek, yer altı su kaynaklarımız azalacak, iklim değişiklikleri yaşanacak, kanser vakalarında ve hastalıklarda artış yaşanacak erken ölümlere neden olacak.'' ifadelerini kullandı.



''YERİN ALTINA DEĞİL ÜSTÜNE BAKMALIYIZ''

Termik Santralin Avrupa devletleri tarafından uzak durmaya çalışılan bir teknoloji olduğunu ve yenilenebilir teknolojiyle enerjimizi üretmemiz gerektiğini vurgulayan Mandalı, ''Dünyada 23 ülke, eyalet ve şehir, enerjide kömürden aşamalı olarak çıkmaya başladı ve 2030’a gelindiğinde tamamen kömürden kurtulmalarını sağlayacak eylem planlarını hazırladı. Avusturya 2020 yılına kadar kömürlü yakıt kullanımından vazgeçecek. Hindistan ve Çin de artan hava kirliliği ve kömürden üretilen enerjiden faydalanma oranlarındaki düşüş nedeniyle kömürlü termik santral planlarını görünür şekilde azaltmaya başladı. ABD 2016’da olduğu gibi 2017’de de hızla kömürden çıkmaya devam ediyor. Ülkede 54 santral kapatıldı. Ayrıca ABD Başkanı Trump 2025 yılına kadar tüm kömürlü termik santrallerin kapatacağını dünyaya duyurdu. Fransa 2023 yılına kadar 5 kömürlü termik santralini kapatacağını, Almanya'da 2030 yılına kadar kömürlü termik santralden vazgeçeceğini açıkladı. Belçika 2016 'da son kömürlü termik santralini kapattı. Portekiz ise 2030 yılına kadar kömürden elektrik üretmeyi durduracağını açıkladı. Bu veriler gösteriyor ki Bütün Avrupa ve Dünya ülkeleri Kömürden enerji üreten santrallerinden vazgeçerken biz neden hala Termik santral kurmak için ısrar ediyoruz? Türkiye ihtiyacı olan enerjinin tamamını güneşten elde edebilecek potansiyele sahip, Eğer gerekli adımlar atılırsa Türkiye enerji dönüşümünde öncü bir ülke olarak tüm dünyaya örnek olabilir. Biz Yerli ve temiz kaynak arıyorsak yerin altına değil üstüne bakmalıyız. Türkiye’nin sağlığını korumak, ekonomi ve enerji bağımsızlığını sağlayabilmek için bir an önce son derece zengin potansiyele sahip temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmemiz gerekiyor. Dünya enerji talebinin teknik olarak 6 katını karşılayabilecek kadar yenilenebilir enerji kaynağına sahip. İhtiyacımız olan şey kömür gibi kirli enerji kaynaklarının yerine geçebilecek olan rüzgar ve güneş enerjisi ve diğer modern teknolojileri destekleyen bir sistem olmalıdır. Biz diyoruz ki 500 hektar alana yenilenebilir enerji kaynaklarımızdan GES yani güneş enerjisi ile çalışan sistemleri kuralım. 250.000 Kilowat gücünde ve yaklaşık 80.000 haneye yetecek kadar elektrik üretelim. Biz diyoruz ki 500 hektar alana yine yenilenebilir enerji kaynaklarımızdan Rüzgar santrali kuralım ve yaklaşık 344.000 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak elektrik üretelim.'' söylemlerinde bulundu.

''ENERJİ YATIRIMLARINA KARŞI DEĞİLİZ''

Bölgemizdeki sanayilerin yeterince havayı kirlettiğini belirten Mandalı, sözlerine şu şekilde son verdi; ''Biz enerjiye ve enerji yatırımlarına karşı değiliz. Biz kömürlü Termik santrale karşıyız. Bölgemiz zaten sanayi bölgesi ve bu nedenle yeterince hava kirliliği yaşıyoruz. Dünyanın bütün gelişmiş ülkeleri halklarını zehirleyen, fosil yakıta olan teknolojilerden uzaklaştırırken Türkiye olarak, neden bu havayı, suyu, toprağı dolayısıyla insanı ve yaşamı hiçe sayan projelerde ısrar ediyoruz? Neden çocuklarımızın geleceğini çalıyoruz. Enerjiyi termik santrallerinden elde etmek yerine jeotermal, rüzgar ve güneş enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir enerjiyi öne çıkaracak politikalar üretmiyoruz?'' dedi.

ÇAN'I ÖRNEK GÖSTERDİ

Başkan Mandalı'dan sonra kürsüdeki yerini alan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, konuşmasında Çanakkale Çan Termik Santralinden örnek verdi. Sadece stoklanan kömürün bile civardaki insanların sağlığını tehlikeye attığını belirten Akay, ''Geleceğimize sahip çıkmak için buradayız. Zaten fabrikalar bölgesinde olduğumuz için yeterince hava kirliliği var. Son 1 aydır gündemimizde de bu Termik Santral mevzusu var. 260 bin nüfusun burnunun dibine Termik Santral yapılmasına karşıyız. Çıkan duman 260 bin vatandaşın ciğerlerine dolacak, suyumuzu kirletecek. Neyle karşı karşıya olduğumuzu bilelim, herkese söyleyelim. Çerkezköy ve Kapaklı'nın toplam su ihtiyacını kim kullanacak? Termik Santral. Bu Termik Santralin kullandığı su miktarını biliyor musunuz? Çocuklarımızın geleceği ve vereceği zararı görmek için Yatağan'a gittik. 1.000 metrelik bir düzlükte santral için kömür depolamışlar. Bu alan Çerkezköy ve Kapaklı'nın alanı kadar. Kömür tozunun izinden ayak izlerimiz belli oluyor. Sadece stoklanan kömürün tozu, bütün köye etki etmiş durumda. '' sözlerini kaydetti.



''BU İŞİN SİYASETİ YOK''

Konunun siyaset üstü bir konu olduğunu belirten Başkan Akay, ''Son dönemlerde maalesef ballandıra ballandıra 5 yıldızlı Termik Santral yapacaklarını söylüyorlar. Neredeyse Termik Santrale muhtaçmışız gibi anlatılıyor. Bu işin siyaseti yok. Bu işin AKP'si, MHP'si, CHP'si, BBP'si yok. Neyle karşı karşıya olduğumuzu hep birlikte bilmeliyiz. Çerkezköy ve Kapaklı'nın burnunun dibine Termik Santral yapılsın istemiyoruz.'' sözleriyle konuşmasını noktaladı.

Başkanların konuşmasının ardından toplanan kalabalık Termik Santrale karşı sloganlar atarak dağıldı.