Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, Süleymanpaşa ilçesindeki Kumbağ Belediye Halk Plajı ve Kumbağ Denizcilik Lisesi Önü Plajı’nı, 2025 yaz sezonu için Mavi Bayrak adayı olarak belirledi. Bu iki alternatiften birine Mavi Bayrak alınması hedefleniyor. Ayrıca Altınova Halk Plajı da aday gösterilerek, Tekirdağ’da hali hazırda 8 olan Mavi Bayraklı plaj sayısının önümüzdeki süreçte 10’a çıkması planlanıyor.

Kumbağ’da, Belediye Halk Plajı ve Kumbağ Denizcilik Lisesi önü olmak üzere iki alternatif üzerinde duruluyor. Mavi Bayrak Sertifikası’nın bu iki plajdan birine alınması durumunda, halk sağlığı ve güvenliği ile turizm vizyonunun güçlenmesi açısından bu hizmetin sunulmasının büyük katkı sağlayacağı öngörülüyor.

Altınova Halk Plajı ise, geçmiş yıllarda sahip olduğu Mavi Bayrak Sertifikasını yüzme suyu değerlerindeki olumsuzluklar nedeniyle kaybetmişti. Ancak, son dört yıllık izleme süresinin ardından yüzme suyu değerlerinde uygunluk sağlandı ve plaj, 2025 sezonu için yeniden aday gösterildi. Altınova Bölgesi, yoğun plaj kullanımıyla öne çıkıyor ve sertifika alınması durumunda mevcut tesislerin halkın hizmetine sunulması planlanıyor.

Tekirdağ genelinde bulunan 8 Mavi Bayraklı Halk Plajında yapılan denetimlerin ardından alınan bu kararlar, plajların hem güvenlik standartlarının yükseltilmesi hem de turizm potansiyelinin artırılması açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Mavi Bayrak Sertifikası alındığında, plajlarda sunulacak hizmetlerle bölgenin güvenli ve sürdürülebilir bir şekilde kullanımını hedefliyor.

Puntila Ağa ve Uşağı Matti, İstanbul ve Çerkezköy’de izleyiciyle buluştu Puntila Ağa ve Uşağı Matti, İstanbul ve Çerkezköy’de izleyiciyle buluştu

“AMACIMIZ HALKIMIZA EN İYİ HİZMETİ SUNMAK”

Konu hakkında bir açıklama yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer, “Tekirdağ’ın doğal güzelliklerini koruyarak, vatandaşlarımızın güvenli ve keyifli bir tatil geçirmesini sağlamak en büyük önceliğimiz. Mavi Bayrak Sertifikası, bu çerçevede önemli bir adım. Özellikle Kumbağ ve Altınova gibi yoğun olarak kullanılan plajlarımızda, bu standardı yakalamak için gerekli çalışmaları sürdüreceğiz. Sertifika alındığı takdirde, cankurtaran hizmeti ve diğer güvenlik önlemleriyle vatandaşlarımızın rahatça denize girebileceği, aileleriyle huzurlu vakit geçirebileceği alanlar oluşturmayı hedefliyoruz. Amacımız, bu değerli plajlarımızı en iyi şekilde değerlendirmek ve halkımıza en iyi hizmeti sunmak.” dedi.

TEKİRDAĞ HALKINA ÜCRETSİZ VE ERİŞİLEBİLİR HİZMET SUNUYOR

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin girişimiyle gerekli şartların sağlanması sonucu Mavi Bayrak Sertifikası almaya hak kazanan tüm plajlar halk plajı olarak hizmet veriyor. Bölgede Mavi Bayrak Sertifikası bulunan plajlar arasında özel işletmelere veya otellere ait bir plaj bulunmuyor. Bu sayede tüm vatandaşlar, çevre ve kalite standartları yüksek olan Mavi Bayraklı plajlara eşit şartlarda, ücretsiz ve engelsiz bir şekilde erişim sağlayabiliyor. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, sahil bölgelerinin vatandaşlar tarafından güvenle kullanılabilmesi için çalışmalarına kararlılıkla devam ediyor.

MAVİ BAYRAK NEDİR, NASIL ALINIR?

Mavi Bayrak, yüzme suyu kalitesi, çevre yönetimi, çevre eğitimi ve can güvenliği gibi yüksek standartları karşılayan plajlara verilen prestijli bir sertifikadır. Bu sertifika, uluslararası düzeyde bir topluluk olan FEE (Foundation for Environmental Education – Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı) tarafından yürütülen Mavi Bayrak projesi kapsamında verilmektedir. Proje, yerel yönetimler ve plaj işletmelerini, insan sağlığını ve doğayı koruma politikaları çerçevesinde denetleme misyonunu üstlenmektedir.

Mavi Bayrak ödülü, plajlar, marinalar ve yatlar için FEE tarafından belirlenen 33 kriter doğrultusunda verilmektedir. Bu kriterlerin çoğu zorunlu olup, bunlara uyan plaj işletmeleri, yat ve marina sahipleri, sürdürülebilir doğayı desteklediğini kanıtlamış olur. Kısacası, Mavi Bayrak, bir tür eko-etikettir ve bu sertifikaya sahip plajlarda gönül rahatlığıyla denize girilebilir.

Editör: Berke ÖZEN