Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, 11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi ile ilgili olarak yürütülen, gerçekleşen ve planlanan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Afet bölgesinde yaraları sarmak adına çalışmaların devam edeceğini de dile getiren Başkan Çetin, “Gün, birlik olma günü dedik, tek yürek olduk.” ifadelerini kullandı.
Ülkeyi derinden sarsan deprem felaketi ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Ahmet Çetin, “06 Şubat Pazartesi günü, tüm Türkiye olarak karanlık bir güne uyandık. Sabaha karşı saat 04.17’de Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğündeki ilk deprem ve ardından gerçekleşen 7.6 büyüklüğündeki iki deprem ile ülkece yasa boğulduk. Asrın felaketi olarak nitelendirilen, yıkıcı depremin haberini alır almaz Yönetim Kurulumuz ile olağanüstü bir toplantı gerçekleştirdik. ‘Afet bölgesi için neler yapabiliriz’i konuştuk.” dedi.
“AFET BÖLGESİNE 3 YARDIM TIRI GÖNDERDİK”
Deprem sonrası yapılanlar hakkında açıklamalarda bulunan Çetin, “Yardımların tek elden iletilmesi öncelikli görüşümüz oldu. Bu nedenle ilk etapta afet bölgesine 1 milyonu bulan nakdi yardımın yapılması yönünde görüş birliğine vardık. Odamız Meclisini olağanüstü toplantıya davet ederek bu görüşün mecliste oylanması yönünde karar aldık ve bu karar, oy birliği ile meclisimizde kabul edildi. Sonrasında ise Tekirdağ’da, Tekirdağ İli Oda ve Borsalar’ı olarak nasıl desteklerde bulunabileceğimiz konusunda bir toplantı gerçekleştirdik. İlimiz Oda ve Borsaları olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz (TOBB) ile AFAD Koordinasyonunda afet bölgesine içerisinde afet bölgesinin ihtiyaçlarına yönelik ürünlerin bulunduğu 3 yardım TIR’ı gönderdik.” ifadelerini kullandı.
“TEK GÜNDEM MADDEMİZ AFET BÖLGESİNDE YARALARI SARMAK ÜZERİNE OLDU”
Açıklamalarını sürdüren Başkan Çetin, “6 Şubat’tan itibaren tek gündem maddemiz afet bölgesinde yaraları sarmak üzerine oldu. Bu nedenle AFAD koordinasyonunda Kaymakamlığımız, Belediye ve OSB işbirliği içerisinde 150’ye yakın yardım TIR’ını afet bölgesine ulaştırdık. Bu süre içerisinde Yönetim Kurulu Üyelerimiz, Meclis Üyelerimiz ve birçok üyemiz, gerek afet bölgesine direkt giderek gerekse de elindeki imkanlar ile bu yaraların sarılması adına elini taşın altına koydu. Kaymakamlığımız, Belediye ve OSB işbirliği ile 500 yaşam konteynırının da bölgeye ulaştırılması için çalışmalarımıza başladık. Gün, birlik olma günü dedik, tek yürek olduk.” ifadelerini kullandı.
“EL ELE VEREREK AFET BÖLGESİNDE 200 KONUTLUK BİR KALICI YAŞAM ALANI İNŞA EDEBİLİRİZ”
Deprem bölgesinde kalıcı yaşam alanlarının oluşturulmasının önemine değinen Başkan Ahmet Çetin, “Bölge için yardım çalışmalarımız devam ederken, bölgemizin önemli iş insanlarının katılımı ile kurduğumuz Yüksek İstişare Kurulumuzu da toplantıya çağırdık. 11 ilimizi kapsayan afet bölgesindeki yaraları sarmak adına yürüteceğimiz çalışmalar ile ilgili görüşmek üzere toplandık. Çerkezköy Kaymakamımız Nazmi Günlü’nün de katılım sağladığı toplantıda, deprem bölgesi için atılacak adımlar ile ilgili istişarelerde bulunduk. Afet bölgesine acil destek, bölgemize gelen depremzedelerin istihdamı, bölge sanayisine sağlanabilecek katkılar, konteyner kent, kalıcı konut projesi ve psikolojik destekler verilmesi gibi birçok konuda fikir alışverişinde bulunduk. Önemli görüş ve önerilerin paylaşıldığı toplantıda deprem bölgesinden ilçelerimize göç eden vatandaşlar için iş imkanı sağlanması en önemli maddelerimiz arasında yer aldı. Aynı zamanda deprem bölgesi için düşündüğüm kalıcı kent projesini de burada Yüksek İstişare Kurulumuz ile de paylaştım. İnanıyorum ki el ele vererek afet bölgesinde 200 konutluk bir kalıcı yaşam alanı inşa edebiliriz. Bu konuda ilk adımı atarak bir konut bağışında bulunacağımı da tekrar belirtmek isterim.” şeklinde konuştu.
“MAKRO PLANLARIN ÖNEMİNİ BİZE BİR KEZ DAHA GÖSTERMİŞTİR”
Marmara Bölgesinde yaşanacağı ön görülen bir deprem ile ilgili bölgesel çalışmaların yapılması gerektiğini ifade eden Başkan Ahmet Çetin, “Değerli Üyelerimiz, Birkaç satır önce de belirttiğimiz gibi o kara günün sabahından itibaren önceliğimiz yaraları sarmak üzerine oldu. Bütün bu gelişmelerin yanı sıra yine Valiliğimiz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz, Kaymakamlığımız, Belediye ve OSB ile birlikte birçok bilgi paylaşımı toplantımızı da gerçekleştirdik. Yaşadığımız bu acı afet, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nda göreve geldiğimiz ilk günden itibaren üstüne basa basa dile getirdiğim ve gerçekleşene kadar da her platformda dile getirmeye devam edeceğim makro planların önemini bize bir kez daha göstermiştir. Bölgemiz için ‘makro planları oluşturmalıyız’ ifadesini kullandığım zaman bunu sadece sanayi ve ticaret alanında söylemiyorduk. Yaşanılabilir bir kent olarak devam edebilmemiz adına bunu her defasında dile getirdim.
“OLUŞACAK KAOSUN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN PROGRAM OLUŞTURMALIYIZ”
Deprem bölgesinde yaşadığımız bir gerçek. Jeoloji Mühendisleri ve Deprem Mühendislerinin öngörüleri büyük bir Marmara depreminin de çok uzakta olmadığı yönünde. Bu gerçekle yüzleşmek zorundayız. Karşılaşacağımız ön görülen 7’nin üzerinde bir Marmara depreminde bölgemiz de etkilenecektir. Lakin alacağımız önlemler ile bu afetin hasarlarını en aza indirebiliriz. Acilen oluşturmamız gereken makro planlar içerisine bu konuları da ele almalı, böyle bir felaket ile karşı karşıya kaldığımızda oluşacak kaosun önüne geçmek için neler yapacağımızın programını oluşturmalıyız. Bu vesile ile sözlerime son verirken yüreğimizi yaralayan deprem felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum.” dedi.