Ülkede yaşanan asrın afeti sonrası okullardaki eğitim ve öğretime verilen ara Bakanlık tarafından uzatılmasına rağmen servisçilerin velilerden tam aylık servis ücret istemesine veliler tepki göstermiş, velilerin bu tepkisine Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş te destek vermişti. Yaşanan bu durumdan dolayı Tekirdağ Servis Araçları İşletmeleri Odası Başkanı Aşkın Gündoğdu, basın toplantısı düzenledi.
Tekirdağ Servis Araçları İşletmeleri Odası’nda basın toplantısı gerçekleştiren Oda Başkanı Aşkın Gündoğdu, “Servis yönetmeliğinde resmi tatillerde hiçbir şekilde veliler ücret ödemez diye bir durum yoktur. Aynı zamanda geçtiğimiz yıl Eylül ayında 2022 yılı için verilen yüzde 30’luk bir zam var. Biz bu zammı uyguladıktan sonra yeni yılda asgari ücrete de yüzde 55 üzerinde zam geldi. Ancak biz bu zammı servis ücretlerine yansıtmadık. Servisçi esnafımızın üstünde gerçekten çok ağır bir yük vardır. Devlet benim esnafımın gelir vergisinden yüzde 130 zam alıyor. Sigortalar yüzde 200 üstünde artmıştır. Fenni muayene yüzde 100’ün üstünde artış göstermiştir. Şoförün maliyeti ise yüzde 155 artmıştır.” diye konuştu.
“DEVLET SİZDEN VERGİ ALMAYALIM DEMEYECEK”
Servisçilerinde ödemeleri olduğundan bahseden Gündoğdu, “Biz bu şartlar altında bize verilen yüzde 30’luk zamla bu hizmeti vermeye çalışırken, velilerin kendilerine göre haklı bize göre haksız olduğunu düşünerek tepki veriyor. Şubat ayında dokuz gün çalıştı. Biz bu 20 günlük ücreti şoföre vermeyip, şoförü içten çıkaralım mı? Devlet bizden 20 gün siz çalışmadınız diye sizden vergi ücreti almayalım demeyecek. Bizim bu tatil sürecinde sadece mazot masrafımız yok geri kalan giderler hepsi olduğu gibi duruyor. Biz para kazanmazsak bu bahsettiğim ödemeleri nasıl yapacağız. Velilerin bize bu konuda serzenişte bulunması yanlış. Bizi dinlesinler, bize serzenişte bulunmasınlar. Bizi yönetenlere seslensinler.” dedi.
“SAYIN MÜDÜRÜM YAZ AYLARINDA DEVLETTEN ALDIĞINIZ MAAŞI ALMAYIN”
Velilere destek mesajı gönderen Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş’e tepki gösteren Gündoğdu, “Sayın müdürüm okullar tatil olunca sizlerde okullara gitmediniz. O zaman sizlerde maaş almayınız. Kendileri deprem bölgesine yardım ediyormuş. Bizde bu süreçte esnaf olarak elimizden gelen desteği verdik ve vermeye de devam ediyoruz. O konuya girdiğimiz zaman bütün ülkeyi ilgilendiren konudur. 10 ilde deprem olduysa 81 ilde deprem olmuştur. 81 ildeki esnafımız ve vatandaşlarımız depremzedelerimiz için seferber olmuştur. Sayın müdürüm yaz aylarında fındık tarlanıza giderken devletten aldığınız maaşı almayın ve devlete hibe edin. Bu açıklamaları yaparken önce siz kendiniz fedakarlık yapın. Gidip velilere ‘para vermeyin’ diye mesaj atarken, burada bir meslek odası olduğunu düşünün. Keşke bu açıklamayı yaparken bizimle konuşsaydınız, böyle bir talepte bulunsaydınız bizde devletten talep ederdik.” dedi.
“SERVİS ÜCRETLERİNİ VELİLERİMİZ ÖDEMEK ZORUNDADIR”
Herkesin kendine göre giderleri olduğundan bahseden Gündoğdu, “Benim esnafımda bu süreçte para almak zorundadır. Benim esnafım devletten güçlü değildir. Bir araba ile evine ekmek götürenler var. Bu teker dönmedikten sonra evine nasıl ekmek götürecek. Biz hem kendi ailelerimizi geçindiriyoruz, hostes parası veriyoruz. Araçlarımızın da bakımlarını yaptırıyoruz. Bu ücretleri almak zorundayız. Bu paraları almazsak bunları nasıl gerçekleştireceğiz. Dokuz ay çalışıyorlar. Bizim üç aydır yatan arabalarımız var. Devletin öğrenci servisi olması için bizden isteği şartlarda en az 1 milyonluk araba tahsis ediyoruz. Bunun kazası hasarları gibi ek masrafları da var. O zaman devlet bizden bu süre boyunca vergi almasın bizde ücret almayalım. Biz kapının önünde yatırsak aracı bile bu masrafları veriyoruz. Yakın zamanda böyle giderse öğrenci servisi bulamayacaksınız. Bu ücretlerle kimse servisçilik yapmayacak. Esnafın gider kalemlerini göz önünde bulundurmuyorsunuz. Herkesin kendine göre gideri var. Kanunda net bir şekilde resmi tatillerde öğrenci velileri kesinlikle ücret ödememe gibi bir durum yoktur. Servis ücretlerini velilerimiz ödemek zorundadır.” dedi.