CHP Tekirdağ Milletvekili, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Nurten Yontar Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a kadın cinayetleri hakkında yazılı soru önergesinde, “İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasının üstünden iki yıl geçmiş ve yaklaşık bu iki yıl zarfında bilebildiğimiz 608 kadın öldürülmüş ve 460’tan fazla kadın şüpheli şekilde ölü bulunmuştur.” diye konuştu.

A Parti İl Binası açılışına Kapaklı’dan 140 araçlık konvoy katıldı A Parti İl Binası açılışına Kapaklı’dan 140 araçlık konvoy katıldı

Kadınlara yönelik erkek şiddeti dinmemekte ve üstüne her geçen gün yenileri eklenmektedir diyen Yontar, “Yılın ilk yarısında en az bilebildiğimiz 136 kadın öldürülürken, 114 kadının ise “yüksekten düşerek” ya da şüpheli olarak hayatını kaybettiği ortaya çıkmıştır. Özellikle son altı ayda yüksekten düşme, yakılma, boğulma gibi canice ölümlerin gün geçtikçe artığı gözlemlenirken, bu tip şüpheli ölümlerin aydınlatılmasına yönelik yeterli çalışmaların yürütülmediği gün gibi aşikârdır.” dedi.

“CEZASIZLIK POLİTİKALARI FAİLLERE CESARET VERMEKTE”               

Katillerin en çok ateşli silah ve kesici aletle öldürdüğünü ve evli olduğu erkekler tarafından katledilen kadınların sayısının da her geçen gün artığını belirten Yontar, “İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasının üstünden iki yıl geçmiş ve yaklaşık bu iki yıl zarfında bilebildiğimiz 608 kadın öldürülmüş ve 460’tan fazla kadın şüpheli şekilde ölü bulunmuştur. Kadına yönelik şiddetin ve cinayetlerin, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere büyükşehirlerde daha çok yaşandığı ortaya çıkarken, cezasızlık politikaları faillere cesaret vermekte olup bunu engellemenin yegâne yolu kadınları koruyan kanunların etkin bir şekilde uygulanmasından geçmektedir.” diyerek bakanlığa birtakım sorular yöneltti.                 

CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar yazılı soru önergesinde şu sorulara yer verdi;

Ülkemizde işlenen kadın cinayetlerinin önlenmesi adına bakanlığınız tarafından ne tür çalışmalar yapılmaktadır?

İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasının, kadın cinayetlerindeki yükselişin önemli nedenlerinden biri olduğuna dair kamuoyunda seslendirilen görüşler, bakanlık yetkilileri tarafından dikkate alınmakta mıdır?

Kadına yönelik şiddetin ve cinayetlerin, özellikle büyükşehirlerde daha çok yaşanmasının sebepleri nelerdir?

Editör: Berke ÖZEN