Avşar, önergede orman yangınlarına karşı yürütülen hazırlık çalışmalarını, yanan ormanlık alanların yerine ilgili yönetmelik gereği ağaçlandırma (ormanlaştırma) çalışması yapılıp yapılmadığını, iddia edildiği üzere özellikle kıyı bölgelerimizde orman yangını sonrası oluşan alanların ormanlık alan vasfı kaldırılarak yapılaşmaya açılmasının söz konusu olup olmadığını sordu.  

“HER YIL ÜLKEMİZDE 22 BİN 900 HEKTAR CİVARINDA ORMANLIK ALAN YANMAKTADIR” 

“Resmi verilere göre Türkiye’nin toplam orman alanı 23 milyon hektar civarındadır. Bu, ülke genel alan toplamının yüzde 29,8’ine tekabül etmektedir. Yani yüz ölçümümüzün 3’te 2’sine karasal iklim hakim ve kıraç topraktan oluşmaktadır. Bu durum ülkemizde yeşil alanın önemini daha da arttırmaktadır” diyen Avşar; “Her yıl yaz aylarıyla birlikte ülkemizde ortalama 2700 dolaylarında yangın çıkmakta ve 22 bin 900 hektar civarında ormanlık alanın yanmaktadır” ifadesini kullandı. Avşar, bu yangınlarda yeşil alanın yok olmasının yanı sıra birçok maddi ve manevi zararın da meydana geldiğini, birçok canlı türünün yok olduğunu ve çevre ekosisteminin erozyona uğradığını söyledi. 

BAKAN YUMAKLI’YA SORDU 

Avşar, “Bu şekilde insan hayatını, doğal yaşamı, ekonomiyi ve ekolojik sistemi doğrudan etkileyen yangınların çıkış sebepleri ihmal, kazalar, sabotaj, sıçrama, doğal olaylar olarak sayılsa da özellikle kıyı bölgelerimizde yeni yapılaşmaya alan açmak için bilinçli olarak çıkarıldığı düşüncesi halk arasında yaygın bir kanaat olmuştur. Orman yangınlarını ön alan tedbirler almak, yanan alanları yeniden ağaçlandırmak, ormanlaştırmak yangın sonrası ormanlık alan dışına çıkarmadan yapılaşmaya izin vermemek önem arz etmektedir” diyen Avşar, Bakan Yumaklı’ya sorular yöneltti. 

“KAÇ HEKTARLIK ORMANLIK ALAN YANMIŞTIR?” 

Ülkemizde meydana gelen orman yangınlarının sıklığına ve yaygınlığına dikkat çeken Avşar “Bakanlık görevine başladığınız 3 Haziran 2023 tarihinden bugüne ülkemizde meydana gelen yangınlarda kaç hektar ormanlık alan yanmıştır? Orman yangınlarına karşı; yangın öncesi hazırlık (araç-gereç envanteri, teknolojik donanım ve altyapı ve eğitimli personel), yangın anı hızlı ve etkin müdahale ve yangın sonrası tedbirler anlamında yapılan çalışmalar nelerdir? Orman yangını yaşanan alanların yüzde kaçında yeniden ağaçlandırma (ormanlaştırma)çalışması yapılmıştır? Bu alanların yüzde kaçı orman alanı olma vasfını kaybetmiş ve orman sınırları dışına çıkarılmıştır? Bu alanların bölge bazlı dağılımı nedir?” sorularını yöneltti. 

MHP’li Değirmenci: Büyükşehirin 50 gündür yapamadığı yeri 1 saatte yaparlar MHP’li Değirmenci: Büyükşehirin 50 gündür yapamadığı yeri 1 saatte yaparlar

“ALANLARIN YAPILAŞMAYA AÇILMASI SÖZ KONUSU MUDUR?” 

“Yangınların özellikle kıyı bölgelerimizde yeni yapılaşmaya alan açmak için bilinçli olarak çıkarıldığı düşüncesinin halk arasında meydana getirdiği infiale değinen Avşar; “Kamuoyunda çokça tartışıldığı ve iddia edildiği üzere özellikle kıyı bölgelerimizde orman yangını sonrası oluşan alanların yapılaşmaya açılması söz konusu mudur? Bu konuda bir tespitiniz var mıdır? Buna karşın önlem alma bakımından bir çalışmanız bulunmakta mıdır? ifadelerine yer verdi.