Kapaklı Gazetesi - Kas Romatizması hastalığı ile ilgili açıklama yapan Uzman Doktor Mustafa Yıldız, aşırı glüten tüketiminin Fibromiyalji (Kas Romatizması) hastalığını tetiklediğini söyledi.

“HAREKETSİZLİKLE BİRLİKTE ORTAYA ÇIKAR”

Kas Romatizması olarak da bilinen Fibromiyalji hakkında açıklama yapan Optimed Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uz. Dr. Mustafa Yıldız, şunları söyledi: “Fibromiyalji, kas ve kemiklerde oluşan ağrılarla karakteristik günümüzün hastalığıdır. Daha çok modernleşen toplumlarda, hareketsizlikle beraber kasların yorgunluğu ve stresiyle ortaya çıkan şiddetli ağrılardır. Günümüzde bu ağrıların artmasının en büyük nedeni hareketsizlik, stres ve travmalardır. Fibromiyalji’ye kadınlarda ve orta yaşlı bireylerde daha sık rastlanmaktadır. Fibormiyalji teşhisi koyduğumuz hastalarda en sık karşılaştığımız şikayet hastalığın, hastanın günlük hayat konforunu etkilemesi ve yaşam kalitesini düşürmesidir. Fibromiyalji teşhisi zor konan bir hastalıktır. Ağrısı olan her hastayı Fibromiyalji olarak tanımlamak doğru bir davranış olmaz.

“DOKTOR TECRÜBESİ ÖNEMLİ BİR FAKTÖRDÜR”

Fibromiyalji, laboratuvar ortamında herhangi bir teşhis ya da tahlille saptanan bir hastalık değildir, burada doktorun tecrübesi ve yaptığı araştırmaların sonucunu ortaya koyabilmesi çok önemli bir faktördür. Hastanın var olan ağrı şikayetinin 3 aydan uzun sürmesi bizim için önemli bir kriterdir. Doktorun 3 aydan fazla süren ağrı ile ilgili araştırma yapması ve ağrının hangi hastalığa bağlı olduğunu teşhis etmesi gerekmektedir. Eğer herhangi bir sebep yoksa diğer hastalıkları dışlayarak hastaya Fibromiyalji teşhisi konabilir.

“İLERLEYEN YAŞLARDA DAHA FAZLA PROBLEM TEŞKİL EDER”

Fibromiyalji’ye sıklıkla orta yaşlı kadınlarda rastlanmaktadır. Erkeklerde de gözükse de erkeklerdeki fibromiyalji semptomları baskın olmayabiliyor ve başka hastalıklarla karışabiliyor. Kadınlarda ortaya çıkmasının en büyük sebebi kadınların ağrı eşik duyusunun yüksek olması ve vücudunun her ağrıya yanıt vermemesidir. Fakat travma, genetik ve farklı hastalık sebepleriyle beraber ağrı duyusunun aşağıya düşmesiyle beraber birden bire vücudun mekanizması değiştiği için ufak uyarıcılarla bile ağrının oluştuğunu gözlemleyebiliriz. Bu sebeple kadınlardaki genetik yapı bunu bir miktar tetiklemektedir. Orta yaşta ortaya çıkan ve tedavi edilmeyen fibromiyalji ileriki yaşlarda hastaya daha fazla problem teşkil eder hale gelmektedir. Bunların dışında çocuklarda ve gençlerde ergenlik kaygıları ve okul stresine bağlı olarak bu hastalık görülebilmektedir.

“GLÜTENSİZ BESLENME ŞEKLİ TERCİH EDİLMELİ”

Ağrıların günlük hayatı etkilemesi, ağrıların 3 aydan uzun sürmesi, beyinsel fonksiyonları olumsuz olarak etkilemesi, unutkanlık, sosyal hayatı olumsuz yönde etkilemesi gibi durumlarda hastalar mutlaka hekime ya da herhangi bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Eğer ağrı hastanın günlük hayatını ileri seviyede etkiliyorsa erken teşhise katkıda bulunmak adına hasta 3-4 içinde uzman bir hekime gitmelidir. Fibromiyalji romatizmal hastalık grubunda yer almaktadır. Bütün romatizmal hastalıklarda olduğu gibi Fibromiyalji’de de genetik çok önemli bir faktördür. Genetik faktör ve kadın cinsiyet, kişinin diğer bireylere göre Fibromiyalji hastalığına yakalanma ihtimalini 3-4 kat daha artırmaktadır. Aile geçmişinde Fibromiyalji olan bir kişinin spor, egzersiz, stressiz hayat, D ve B vitamini takviyesi gibi korunma yollarına başvurmaları gereklidir. Fibromiyalji hastalarına önerdiğimiz beslenme şekli bağırsakları rahatsız etmeyecek şekilde yapılacak bir beslenme tarzıdır. Bağırsaklardaki sorunlar da Fibromiyalji’yi etkilemektedir, bu sebeple glütensiz bir beslenme şekli tercih edilmeli ve gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır.”