Kapaklı Gazetesi - Atardamar tıkanıklığının ciddi hastalıklara yol açabileceğini belirten Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Nihad Süleymanzade, “Fazla kilo, alkol tüketimi, sağlıksız beslenme, hareketsiz bir yaşam tarzı periferik arter hastalığının sebeplerindendir.” dedi.
Periferik Arter (Atardamar Tıkanıklığı) hastalığını açıklayan Op. Dr. Nihad Süleymanzade, “Periferik arter hastalığı sistemik bir hastalıktır. Sistemik hastalığın tanımını tüm vücudu etkileyen hastalık olarak yapabiliriz. Diğer bir deyişle periferik arter hastalığı damar sertliğine bağlı olarak arteriyel kan dolaşımının kronik ve ilerleyici bir şekilde bozulmasıdır. Periferik arter hastalığının damar sertliğinin oluşturduğu bozukluğa bağlı olduğunu söylemek mümkündür.” dedi.
“HAREKETSİZ YAŞAM TARZI OLANLAR RİSK ALTINDADIR”
Hastalığın sebeplerini de açıklayan Op. Dr. Süleymanzade, “Periferik arter hastalığının nedenleri arasında en başta sigara içme eylemini sayabiliriz. Genetik faktörler, fazla kilo, alkol tüketimi, sağlıksız beslenme, hareketsiz bir yaşam tarzı periferik arter hastalığının sebeplerindendir. Aynı zamanda kronik diyabet ve kronik hipertansiyon hastalıkları da periferik arter hastalığını tetikleyici durumdadır. İleri seviyede kontrolsüz hipertansiyon ve diyabet hastaları ilk risk grupları arasında yer almaktadır. Sağlıksız beslenen, alkol ve sigara tüketen, hareketsiz bir yaşam tarzı olan bireyler risk grubu altındadır.” İfadelerini kullandı.
“DAMAR SERTLİĞİ SADECE BACAĞIMIZI ETKİLEMEZ”
Hastalığın birçok belirtisi olduğunu söyleyen Doktor Süleymanzade, “Belirtiler hastalığın ilerleme sürecine, kolikliğe, hastanın yaşına, hastalığın gelişme zamanına göre değişkenlik gösterebilir. Fakat ilk belirti hastanın yürüme mesafesinin düşmesidir. Diz altı ve bacak altlarında yanma, gerilme, ağrı gibi şikayetler devamı niteliğindedir. Bunun yanı sıra bacakta gelişen soğukluk, solukluk, bacak kaslarının zayıflaması, iki bacak arasındaki renk farkı, hastalık olan bacakta kılların dökülmesi ve tırnakların kırılması gibi belirtiler de aynı şekilde periferik arter hastalığının habercisidir. Hastaların birçoğu hastalığın ileriki evrelerinde bir sağlık kurumuna başvurdukları için bacaklarında iyileşmeyen yaralar oluşmaktadır. Bu noktada yaptığımız tahlil ve tetkiklerle periferik arter hastalığını saptıyoruz. Kişilerin şikayetleriyle birlikte, hastalığın ilk evrelerinde bir sağlık kurumuna başvurmaları ve kendi sağlık durumlarını takip etmeleri gerekir. Çünkü damar sertliği sadece bacağımızı etkilemez, beyne ve kalbe giden damarlar başta olmak üzere iç organlarımıza giden tüm damarlarımızı etkiler. Erken tanı, erken teşhis ve erken müdahale bu hastalıkta oldukça önem taşımaktadır.” dedi.
“KASLARIN HAREKET ETMESİ HASTALIĞI ÖNLER”
Yürüyüşün atardamar tıkanıklığına iyi geldiğini söyleyen Doktor Süleymanzade, “Periferik arter hastalığından korunmak için kişiler rutin sağlık kontrollerini yaptırmalıdır. Açık hava yürüyüşü yapmak bacak kaslarımızın hareket etmesini sağlayarak periferik arter hastalığını önler. Hareketsiz bir yaşam bacak kaslarının küçülmesine ve kılcal damarların oluşmasına sebep olur. Bu da ileriki zamanlarda büyük damarlarda tıkanıklığa yol açar. Bu sebeple kişiler bol bol yürüyüş yapmalı, hareket etmeli ve sağlık bir hayat tarzı benimsemelidir.” Açıklamalarında bulundu.