Türkiye Sakatlar Derneği Kapaklı Şubesi’nin 4. Olağan Genel Kurulu yapıldı. Tek liste ile yapılan kongrede mevcut başkan Hayati Çakan, tekrar seçilerek güven tazeledi.

Genel kurul Divan heyetinin oluşturulmasıyla başladı. Divan başkanlığına Asim Yavuz seçilirken, divan üyeliğine de Fatma Varol ve Naciye Biber seçildi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından konuşan Türkiye Sakatlar Derneği Kapaklı Şube Başkanı Hayati Çakan, “Biz bu göreve gelirken 30 kadar üyemiz vardı. Şimdi ise aktif olarak 850 tane üyemiz var. Kapaklı’daki engelli kardeşlerimizi bir çatı altında toplamak, onların toplum içinde engelsiz şekilde yaşamlarını sürdürmeleri ve Türkiye Sakatlar Derneği Kapaklı Şubesi’nin de kendine ait bir yeri olması için mücadelemiz vardı. Sosyal aktivitelerimizi daha uygun, daha geniş ortamda yapabilmek için bir yer lazımdı. O zamanki Belediye Başkanımız İrfan Mandalı’dan istedik. Sağ olsun kendisi bu arsayı derneğimize bağışladı.

NASİP BU YILAYMIŞ

Bunun üstüne bir bina yaptırmak için Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Albayrak’tan söz almıştık. Pandemi, ekonomik kriz derken süreç çok uzun oldu. Nasip bu yılaymış. Bu binanın kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Burada sosyal aktivitelerimiz olacak. Ama ne yazık ki buraya taşındıktan bir süre sonra 11 ilimizi etkileyen deprem felaketi hepimizi sarstı. O nedenle etkinliklerimizi bir süre askıya aldık. Depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz.” dedi.

Derneğe katkılarından dolayı Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin’e de teşekkür eden Hayati Çakan, “Her zaman yanımızda oldu.” dedi.

“BİZ Mİ ENGELLİYİZ, BİZİ İDARE EDEN HÜKÜMETLER Mİ?”

Kongrede konuşan Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz, “Aslında biz engelli değiliz. Önümüze konulan dayatmalar bizi engelli hale getiriyor. Yani eğitimde fırsat eşitliği alamadığımız zaman, sosyal yaşamda fırsat eşitliği alamadığımız zaman, çalışma hayatında fırsat eşitliği alamadığımız zaman biz mi engelliyiz, bizi idare eden siyasiler mi engelli, hükümetler mi engelli? Engelli doğmak ya da yaşarken engelli olmak hiçbirimizin kendi tercihi değil. Biz ülkenin yanlış işleyişinin kurbanlarıyız. Yani trafik kazalarının, yani iş kazalarının, yani doktorsuzluğun, yani ilaçsızlığın. Doğal afet diyoruz, Allah’tan gelen başımız gözümüz üstüne ama bilim denilen bir meslek var. Uzmanlar bilimsel çalışmalar yapıp bu depremin bu hatlardan geçeceğini yıllardır söylüyor. Ama hükümetimiz kör, sağır, topal. Dinleyen yok. ‘Buraya bina yapılmaz’ denilmesine rağmen ruhsatlar verilir, yollar yapılır, altyapılar yapılır, ondan sonra da yıkılır. Ne oldu, 14 milyon nüfusu olan 11 ilimizde yüzde 40 yıkım oldu. 10 gün dolaştık deprem bölgesinde. Daha köylere girilmemiş. Bu mudur hükümet? Biz daha önce protez kullanan, tekerlekli sandalye kullanan vatandaşlarımıza sosyal devlet görevimizi yaptık mı? Yapmadık. Mavi kapak toplayarak, çöp toplayarak bunlara tekerlekli sandalye almaya çalışıyoruz. Bu mudur sosyal devlet?

BUNLARLA MÜCADELE EDECEĞİZ

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası diyor ki ‘Türkiye Cumhuriyeti sosyal hukuk devletidir’. Sosyal devlet vatandaşını başkasının sadakasına muhtaç etmeyen devlettir. O halde biz sosyal devlet değil, sadaka devletiyiz. Bunu şiddetle reddediyoruz. İşte bu derneklerin amacı bu. Direnişin bir başı Trakya’da Tekirdağ’da başladı. Çorlu Şube Başkanımız uğraştı zihinsel engelliler okulu yaptı. Çerkezköy’de arkadaşlarımız direndi, o dönemki belediye başkanı Ali Ertem Çerkezköy’ün merkezine sosyal bir mekan yaptı. Çok teşekkür ediyoruz. Devamında gelen belediye başkanları da destek olmaya çalışıyor. Kapaklı mücadelesini verdi, Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyeden aldığı arsada bugün içinde bulunduğumuz bu tesisi yaptı. İşte sosyal devlet budur. Ne kadar çok talep edersen hakkınızı o kadar alırsınız. Bireysel değil toplumsal talep etmeniz lazım. Türkiye Sakatlar Derneği olarak yıllardır mücadele ediyoruz. Bu mücadelede birçok kazanımlarımız oldu. Ama rapor yönetmeliği diye ucube bir şey çıkardılar bütün engelliler sağlam oldu. Bunlarla mücadele edeceğiz. Biz toplumun içerisinde hakkımızı alıncaya kadar mücadele edeceğiz. Ben de bu dönem Cumhuriyet Halk Partisi’nden İstanbul 3. Bölgede milletvekili aday adayı oldum. Engellilerin sorunları Türkiye Büyük millet Meclisi’nde çözüleceği için sizin sesiniz olmak için orada olmak istiyorum. Ben el kaldırıp indirmeyeceğim, insanca, eşit yaşam koşullarını oluşturmak için sonuna kadar mücadele edeceğim. Yani kadın hakları için, yani ezilenler için, yani yoksullar için, yani engelliler için. Biz bunun için mücadele edersek Türkiye Büyük millet Meclisi’nde, o zaman Türkiye’deki vatandaşlar refaha kavuşur. Aksi halde biz sürünmeye mahkum oluruz.” ifadelerini kullandı.

YENİ YÖNETİM BELİRLENDİ

Özel Ardandent59 Kapaklı’da hizmete açıldı Özel Ardandent59 Kapaklı’da hizmete açıldı

Konuşmaların ardından Gökhan Can Çil tarafından okunan faaliyet raporu oy birliği ile kabul edilirken, Gülçin çil tarafından okunan denetim raporu ve Muhammed Uygur tarafından okunan mali rapor ile tahmini bütçe de oy birliği ile kabul edildi. Tek aday olduğu için seçimin açık oylama ile yapılması oy birliği ile kabul edildi. Mevcut Başkan Hayati Çakan güven tazeleyerek yeniden başkanlığa seçilirken, Çakan başkanlığındaki yönetimde Muhammed Uygur, Mutlu Arıcı, Seviye Saygılı, Cengiz Can Çil, Reyhan Karatepe ve Necla Uzun yer aldı. Denetleme kuruluna Zeynel Sağır, Gülçin Çil ve Bahar Dayı seçilirken; disiplin kuruluna da Ülker Girgin, Onur Çakan, Sena İldiz, Sinan Oktay ve Ergül bozkurt seçildi. Genel kurulda, engelli vatandaşların toplu taşımada ücretsiz seyahat kartları ile seyahat ederken yaşadıkları sorunlar da gündeme getirildi.

tsd-kapakli-1