Kapaklı Gazetesi - Öğretmenlik Meslek Kanunu hakkında basın açıklaması gerçekleştiren Türk Eğitim-Sen Tekirdağ Şube Başkanı Kamuran Varma, TBMM’yi göreve davet etti.

BEKLENTİLERİ KARŞILAMADI

Kamuran Varma, Eğitim camiasının uzun yıllardır beklediği ve talep ettiği Öğretmenlik Meslek Kanunu 14 Şubat 2022 tarihinde yürürlüğe girdiğini ancak, kanunun beklentileri karşılamadığını ifade etti. Varma, “Bir milyonu aşkın öğretmenimiz bir meslek kanununun çıkarılmış olmasını bir kazanım olarak görmekle beraber, kanunun içeriğinin beklentileri karşılamaktan çok uzak kaldığını ifade etmişlerdir. Çünkü adı Öğretmenlik Meslek Kanunu olan bir düzenlemenin, öğretmenlerimizin muhatap olduğu mevzuat ve süreçleri kahır ekseriyetle ihtiva etmesi umulurdu. Ancak 7354 Sayılı kanun bu beklentiye cevap vermemiş ve adeta kadük bir halde yürürlüğe girmiştir.” ifadelerini kullandı.

LİYAKAT VE EHLİYET

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda öğretmenlerin muhatap olduğu mevzuat ve süreçlerin tek bir çatı altında toplanmadığı, kariyer basamaklarında hizmet yılı esasının dikkate alınmadığı, liyakat ve ehliyeti önceleyen bir yönetici atama sisteminin inşa edilmediği hakkında konuşan Varma, "Öğretmenlerin farklı istihdam modelleriyle mağdur edilmesine göz yumulduğu, başarıyı önceleyen ödül sisteminin kurulmadığı, özlük ve mali haklar bakımından var olan adaletsizliklerin giderilmediği ve bunlar gibi daha birçok talebin karşılık bulmadığı görüldü.” dedi.

Kapaklı Anadolu Lisesi’nde “Yenilikçi Sınıf” kurulacak Kapaklı Anadolu Lisesi’nde “Yenilikçi Sınıf” kurulacak

Kamuran Varma, “Türk Eğitim-Sen olarak açıklıkla ifade ediyoruz: Öğretmenlerin kariyer planlaması sınavla olmaz. Çünkü sınav sadece bilgiyi ölçer; oysa ki, öğretmenlik sadece bilme mesleği değil, bildiğini aktarma mesleğidir. Dolayısıyla burada esas alınması gereken tek ölçüt, deneyim, tecrübe olmalıdır.” ifadelerine yer verdi. 

GÖSTERDİĞİMİZ TEPKİLERE RAĞMEN

2005 yılında uzman ve başöğretmenlik sürecinin başlamasıyla, o dönem de sınava karşı olduklarını ifade eden Varma, gösterdikleri tepkilere rağmen uzman ve başöğretmenlik sınavının 2006 yılında yapıldığını söyledi. Varma, “2022 yılı itibariyle, Kanun teklifinin 31 Aralık 2021 tarihinde TBMM Başkanlığı’na sunulmasıyla birlikte komisyon ve Genel Kurul aşamalarına bizzat katılarak meslektaşlarımızın beklentileri en üst düzeyde dile getirdik.” dedi.

Öğretmenliğin, hem ÖMK’da hem de 1739 sayılı kanunda bir ihtisas mesleği olarak tanımlandığını dile getiren Varma, sınıf içi performansın kenara bırakılmasının doğru olmadığını söyledi.

TBMM'YE ÇAĞRI

Türk Eğitim-Sen Tekirdağ Şube Başkanı Kamuran Varma, yeni yasama yılında TBMM’ye, siyasi partilere ve milletvekillerine çağrıda bulundu. Varma, “Kariyer basamaklarında sınav şartı kaldırılmalı, 10 yılını dolduran her öğretmen uzman öğretmen, 20 yılını dolduran her öğretmen başöğretmen olmalıdır. Sözleşmeli atama sonlandırılmalı, Tüm öğretmenler sadece kadrolu olarak istihdam edilmelidir. Liyakat ve ehliyeti esas alan bir yönetici atama sistemi ihdas edilmelidir. Başarıyı esas alan ve teşvik eden objektif bir ödül sistemi hayata geçirilmelidir. Ek ders ücretleri %100 artırılarak, öğretmelerin rahat bir nefes alması sağlanmalıdır. Maaş karşılığı okutulacak ders saati 15 saate eşitlenmelidir.” dedi.

Türk Eğitim-Sen Tekirdağ Şube Başkanı Kamuran Varma, “Bu ve benzeri talep ve önerilerle içeriği zenginleştirilmiş bir Öğretmenlik Meslek Kanunu hem meslektaşlarımızın yaşadığı problemleri sonlandıracak hem de ve dolayısıyla daha verimli bir eğitim hizmeti sunulmasına zemin sağlayacaktır.” ifadelerinde bulundu.