Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Kapaklı’da yetenekli öğrenci sayısının fazla olmasından dolayı tasarım atölyeleri kapsamında pilot okul seçilen Kapaklı Sanayiciler İlkokulu, tarım topraklarının ve değerli toprakların her geçen gün azalmasından dolayı gelecekte yaşanabilecek sorunlar kapsamında farklı yöntemlerle bitki üretme projesini hayata geçirdi.
Düzenlenen bitki üretim projesinin hayata geçirilme süreci ve proje kapsamında öğrencilerin projenin hangi bölümleri ile ilgileneceğinden bahseden Kapaklı Sanayiciler İlkokulu Müdürü Erdal Öztürk, ‘’1 aralık itibariyle bu çalışma başladı ama başlangıç şekli okulumuzda 13 tane bilim sanat öğrencisi var ve o öğrencilere çalışma alanı yapmak durumundaydık. Tasarım beceri kodlama atölyemiz vardı ona tarım atölyesi ekleyerek burada bir çalışma ortamı oluşturduk. Daha sonra tüm okula yayma fikri daha mantıklı geldi. Şu an bu çalışmaların hepsi Aquaponik olan 1. sınıfların hidroponik olan 2. sınıfların çalışması, geleneksel tarım 4. sınıfların çalışması ve hayroponik’te 3. sınıfların çalışması tüm öğrencileri çalışmalara katarak bu çalışmayı yürüttük.’’ ifadelerini kullandı.
‘’GÖRDÜK Kİ TOPRAKSIZ TARIM YAPILABİLİYOR’’
Okulda yapılan tarım projesinin öğrenciler tarafından evde de hayata geçirildiğinden bahseden Öztürk, ‘’Bu çalışma doğrultusunda gördük ki topraksız tarım da yapılabiliyor. Bunu bizden ziyade öğrencilerimizin de fark etmesi daha önemli. Hatta bir çalışma öğrencimizin bizden görüp ailesiyle yaptığı bir çalışma var ve bu durum da bizi ayrıca mutlu etti.’’ dedi.
‘’GÜNCEL SORUNUMUZ VERİMLİ TOPRAK ALANLARIMIZIN AZALMASI’’
Tarım projesi’nin hayata geçirilme süreci hakkında açıklamalarda bulunan Kapaklı Sanayiciler İlkokulu Müdür Yardımcısı İlknur Öztürk, ‘’İl Milli Eğitim Müdürlüğü üstün yetenekli öğrenci sayımızın fazla olmasından dolayı bizi tasarım atölyeleri kapsamında pilot okul olarak seçti. Bizden istenilen üstün potansiyelli öğrenciler nasıl bir farkındalık yaratabiliriz konusu oldu. Biz bunu öğretmen arkadaşlarımız ile konuşurken dedik ki evet potansiyeli fark edilmiş öğrenciler var ama potansiyelini fark edemediğimiz öğrenciler de vardır farklı fikirleri olabilecek ve bu projeleri okul düzeyine yayalım dedik. Ardından bu beceri atölyesini oluşturduk. Bunun temelinde de güncel bir sorunu konu almak istedik ve soruna çözüm üretmek istedik. Güncel sorunumuz ise verimli toprak alanlarımızın azalması, su kaynaklarının azalması bunun sonucunda da ortaya çıkacak olan gıda sorununun yaşanması. Biz bu gıda sorununu nasıl çözebiliriz, nasıl katkı sağlayabiliriz derken tarıma yönelme kararı aldık ve bu doğrultuda toprak olmadan da tarım yapabilir miyiz, üretebilir miyiz diye düşündük ve bu çalışma ortaya çıktı. Bu proje fikrini öğretmen arkadaşlarımız ile paylaştık ve onlarda bize destek oldular.’’ diye konuştu.
‘’PROJEYE HER YIL DEVAM EDECEĞİZ’’
Kapaklı Sanayiciler İlkokulu’na gelecek öğrencilerin 1. sınıftan itibaren tarımla tanışacağından bahseden Müdür Yardımcısı Öztürk, ‘’Şu an okulumuzda sürdürülebilir bir tarım projemiz var. Bir öğrenci bize geldiğinde 1. sınıftan 4. sınıfa kadar tüm yöntemleri görebilsin. Öğrencilerin görebilmesi için de biz zümrelere böldük projeleri. Projelerimizin sürdürülebilirliği de var her yıl devam edeceğiz.’’ dedi.