Resmi Gazete’de yayımlanan kararla birlikte yürürlüğe giren UTTS, akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomi ile etkin bir şekilde mücadele edilmesi amacıyla istasyonlarda akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihazlara taşıt plaka bilgilerinin elle girişini önleyerek otomatik olarak aktarılmasını sağlayan sistemdir. UTTS, akaryakıt istasyonlarında gerçekleştirilen satış işlemlerinde vergi güvenliğini sağlar ve denetim etkinliğini artırır.

ÇOSB Arama Kurtarma Ekibi, arma teslim törenine katıldı ÇOSB Arama Kurtarma Ekibi, arma teslim törenine katıldı

NE ZAMANA KADAR ÇİP TAKTIRILABİLİR?

Yürürlüğe girmesiyle beraber 31 Aralık 2024 tarihine kadar sürücülerin UTTS sistemine kaydını yaptırarak ilerleyen süreçlerde çiplerini araçlarına taktırmaları gerekiyordu. UTTS kayıt sistemlerinde yaşanan yoğunluk sebebiyle bu tarih yayınlanan bir diğer kararla birlikte 31 Ocak 2025 tarihine ertelenmişti. Bu tarihe kadar kaydını yaptıran vatandaşlar ise 30 Nisan 2025 tarihine kadar çiplerini taktırabilecekler.

KİMLER ÇİP TAKTIRMAK ZORUNDA?

UTTS kararının yayımlanmasıyla birlikte vatandaşların en çok merak ettiği sorulardan biri olan “Herkes bu çipi taktırmak zorunda mı?” sorusuna cevap veren Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş UTTS cihazlarının sadece ticari araçlara takılacağını söyleyerek, "UTTS sadece ticari araçlara takılacak. Bireysel, şahıs asla yok. Bu sadece piyasayı bozmak için, rantı kaybedenlerin çıkardığı dedikodudur. Ülkemizde 6 milyon 473 bin ticari araç var, bu araçlara UTTS takılacak" dedi. Yapılan bu açıklamaya göre araçlarını ticari araçla kullanmayan vatandaşların UTTS taktırma zorunluluğu olmadığı açıklandı.

 KAYIT YAPTIRMAYANLAR NE YAPACAK?

Yayınlanan son kararla 31 Ocak 2025 tarihine kadar vatandaşlar ise bu tarihten sonra UTTS kapsamında düzenlenmemiş akaryakıt satış fişlerini vergi indiriminde kullanamayacak.

UTTS NASIL ÇALIŞIYOR?

UTTS taşıtların yakıt depo girişlerine Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılır. Yakıt dolum işlemi sırasında TTB’den plaka bilgisi diğer UTTS donanımları aracılığı ile otomatik olarak ödeme kaydedici cihaza iletilir.

ÇİP KAÇ LİRAYA TAKILIYOR?

6 milyon 473 bin ticari araca takılacak olan çipin üretimi sosyal medyada yayımlanan iddialara göre 5 Dolarken Türkiye’de araçlara takma maaliyeti ise 2 bin 700 TL olarak belirlendi. Bu duruma tepki gösteren İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu UTTS’yi “Vurgunculuk” olarak nitelendirdi.

İSRAİL TARAFINDAN MI ÜRETİLİYOR?

Takılacak olan çiplerin İsrail tarafından üretildiği iddiası sosyal medyada kısa sürede gündem oldu. Birçok sosyal medya hesabı “İsrail’i boykot ederken 6 milyon 473 bin ticari araca İsrail tarafından üretilen çipi takmayacağız” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) bu iddialara yanıt vererek, “Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, sistem ekipmanlarının temini konusunda İstanbul Bilişim Vadisi'nde bulunan yerli bir firmayla anlaşmaya varmıştır. UTTS kapsamındaki yazılım, donanım, veri depolama ve saha çalışmaları hizmetleri yüzde 100 Türk sermayeli, yerli ve milli bir firma tarafından yürütülmektedir. UTTS'de kullanılan donanımla ilgili herhangi bir güvenlik sorunu bulunmamakta olup, yazılım geliştirmeleri Türk mühendisler tarafından yapılmaktadır” dedi.

Vatandaşların 2025 yılında yeni tanıştığı UTTS sistemi birçok soruyu da beraberinde getirdi. Bu sorularla birlikte Türkiye gündemine oturan iddialar ve bu iddialara yönelik çeşitli cevaplar kişiler ve kurumlar tarafından yayımlanırken vatandaşların yeni oluşturulan bu sisteme alışıp alışamayacağı ise merak ediliyor.

Editör: Berke ÖZEN