Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, yaptığı basın açıklamasında 024 yılının ilk 6 ayını değerlendirdi. Geçen süre zarfında bölgeye TÜVTÜRK kazandırılması, ara eleman sorunu, ihracatı artırma ve odaya yeni bina kazandırılması için çalışma yaptıklarını ifade eden Çetin, bölgenin su sorununun da ivedilikle çözülmesi gerektiğini belirtti.
“MERİÇ VE TUNCA’DA SU GETİRİLMESİ GEREKİYOR”
Oda meclis toplantı salonunda düzenlenen toplantıda Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, yönetim kurulu üyeleri, Oda Genel Sekreteri Seçkin Bayraktar ve basın mensupları katıldı. Bölgenin en önemli sorunlarından birinin susuzluk olduğunu ifade eden Oda Başkanı Çetin; “İlk geldiğimiz gün buna dem vurduk. 27 yıldır Çerkezköy’deyim. İlçeye ilk geldiğimde su 80 metreden çıkıyordu. Bugün geldiğimiz noktada yoğun kullanımlar için su çok daha derinden çıkıyor. Çerkezköy’de yeraltı suyunun 30 metrelerden 600 metrelere çıkması çok büyük problem. Biz yönetim olarak göreve geldiğimizde konu hakkında görüştük. Ne yapabiliriz?’i tartıştık. Daha önce bu konuda konuşulmuş ama devamı gelmemiş. Meriç Suyu’nun bu tarafa getirilmesi için çalıştık. Bunlar yapılması gerekenlerden biri. Ayvacık Barajı’nın bu bölgeye su getirmesi sağlanmalıdır. Saray da Kapaklı da hizmet verdiğimiz yerler. Bunlarla ilgili çalışma başlatıldı. Hem belediye başkanımız hem de kaymakamımız mücadele ediyor. Türkiye’nin en önemli üretim üssü Trakya, aynı zamanda da tarım üssü. Yaklaşık 16 milyon metrekare ekilebilir arazi var. Meriç ve Tunca Nehri’nin suları bu bölgeye kazandırılmalıdır. Toprak çatlamış durumda. Dünyanın ısınması ve suya daha fazla ihtiyaç duyulması noktasında susuzluk daha fazla problem olacak. Bu noktada ivedilikle Ayvacık Barajı suyunun bu bölgeye verilmesi lazım” dedi.
“BÜYÜK TEHLİKE”
Suyun çok derin kuyulardan sağlandığını ifade eden Çetin, önlem alınmadığı takdirde bölgenin susuz kalacağını ve daha çok problemlere yol açacağını ifade etti. Çetin; “Milyon yıllık suyu içiyoruz. Yapılan araştırmalara göre su rezervlerinin yüzde 15’e düştüğü görüldü. Bu inanılmaz büyük bir tehlike. Artık mutsuz sona doğru gidiyoruz izlenimi veriyor” diye konuştu.
“ÇOCUKLARIMIZ BUNUN BEDELİNİ AĞIR ÖDEYECEK”
Susuzluk nedeniyle insanların bölgeyi terk etmek zorunda kalacağını da belirten Çetin; “Şunu net olarak söylüyorum. Önümüzdeki 30 yılda 700 milyon insan susuzluk yüzünden bölgelerini terk edecek. Raporlarla bu kanıtlanmıştır. Bunlardan birinin de bölgemiz olmaması için duyarlılığı artırmamız lazım. Daha az su kullanın’ önerilerine katılmakla birlikte sadece zamanı uzatırız. Ama bu bize bir şey kazandırmaz. O 1’i, 1.2 yapmazsak fayda sağlayamayız. Belki biz yaşayacağız ama çocuklarımız bunun bedelini ağır ödeyecek. Altımızı boşaltıyoruz. 30 metrelerden 25 yılda 500 metrelerden su çekiliyorsa sıkıntı vardır. 650 metre tehlike sınırıdır. Deniz seviyesinin çok altına indiğimiz için tuzlu suyla karşılaşıyoruz, bunun da arıtılması gerekir. Buranın su ihtiyacının karşılanması için hep aynı konularla geliyorlar. Bunun maliyeti var. Bazı şeylerde maliyet aranmaz, hayatın da maliyeti var. Kazakistan’dan Londra’ya kadar boru hattıyla gaz gidiyor. Gaz olmazsa yaşam olur ama su olmazsa… Göreve geldiğimizden beri makro planlarımızı aktardık. Ulaşımda, eğitimde, güvenlikte, doğal kaynakların kullanımında geleceğe yönelik yatırım yapmamız lazım. Yapay zekayı da kullanarak planlamalıyız. Ciddi anlamda çalışma yapılması lazım. Bugün İspanya’da her taraf göllerle çevrilirken bizim 3 tarafımız denizlerle çevrili ama su fakiri bir ülkeyiz. Balkanlara gittiğinizde de durum çok daha farklı. Dünyada iklim değişikliği yaşandığı için ülkeler farklı politikalara gitti. Tarımda damlama su tekniği kullanılıyor. Eskiden buna ihtiyaç yoktu ama şimdi var. Bunlar bizim değiştiremeyeceğimiz meseleler ama suyun farkındalığının bilinmesi gerekir. Bütün Trakya ile bir araya gelip önlemleri masaya yatırıp ivedilikle çözüm bulmalıyız. Ciddi anlamda sıkıntımız var. 8 yıla yetmeyecek su rezervimiz var. O suların buraya gelmesi de bugün başlarsak 8 yılı bulacaktır” ifadelerine yer verdi.
“TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”
Su sorunuyla ilgili gerekli görüşmelerin de yapıldığını aktaran Çetin, bakanlıklarla görüşmeler yaptıklarını ve sorunları çözmek için hareket beklediklerini ifade ederek; “Konunun takipçisi olacağız” dedi. 8 yıl içinde deniz suyuyla kuyu suyunun birbirine karışacağını ifade eden Çetin; “Yağan yağmuru bile tutmuyor toprak. Şemsiyeyi ters çevirip o sudan faydalanmıyorsak, bu sorunu çözemeyiz” diye konuştu.
İLK 6 AYI DEĞERLENDİRDİ
2024 yılı ilk 6 ayında yapılan çalışmaları da değerlendiren Çetin, bölgeye TÜVTÜRK Muayene İstasyonu kazandırılması, sanayicilerin ara eleman sorununun çözümü, Oda’ya yeni bina kazandırılması, Bulgaristan’ın Plovdiv Ticaret ve Sanayi Odası ile kardeş oda protokolü, ihracat ofisi açılmasıyla birlikte bölgedeki kuruluşların ihracat oranlarının artırılmasıyla ilgili çalışma yaptıklarını kaydetti. Ayrıca Çetin, 365 Oda ve Borsa başkanına da yeşil pasaport müjdesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verildiğini belirtti.