Çerkezköy Belediyesi Çok Amaçlı Salon’da ücretsiz olarak kadınlara yönelik saat 14.00’da gerçekleştirilen seminere Özel Optimed Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Nida Cannazik konuşmacı olarak katıldı.

TARAMA PROGRAMLARI VAR

Tüm dünyada ve ülkemizde 25-50 yaş arası kadınlarda en çok görülen iki tür kanserden birinin meme kanseri, diğerinin ise rahim ağzı (serviks) kanseri olduğun söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Nida Cannazik, “Bu iki kadın kanserinin tarama programları var. Belli yaş gruplarında yaptığımız tarama yöntemleriyle bu iki kanseri erken safhada tespit ediyoruz ve böylece tedavi şansımız oluyor. Rahim ağzı kanserinin en sık sebebi HPV dediğimiz virüs. Hastaların yüzde 99,7'sinde bu virüs saptanmıştır. HPV, birçok tipi olan bir virüs. Bazı tipleri kanser yapar, bazı tiplerinin ise kanserle alakası yok. Siğil yapan tipleri hiçbir şekilde kansere neden olmaz. Ancak hastaları hastaneye getirttiği için bizim açımızdan önemli” dedi.

“SİĞİLLERİN KANSERLE KESİNLİKLE ALAKASI YOK”

Bir kadın veya erkeğin vücudunda siğil gördüğü zaman korkup, araştırma yaptığını yanlış bilgilerle karşılaşınca da hastaneye geldiğini de söyleyen Cannazik, “Siğillerin kanserle kesinlikle alakası yok. Bunlar farklı şikayetlere yol açar, farklı tedavi yöntemleri vardır. HPV’de yakalamak istediğimiz tipler, kanserle ilişkili olan yani yüksek riskli dediğimiz HPV tipleri. HPV, tek başına kanser yapar mı? Tabii ki yapmaz. Farklı genetik sebepler ve bağışıklık sistemi bozuklukları vb. sebepler kansere neden olur. Bizim için önemli olan HPV pozitifliğinin taranması ve erken safhada yakalanması. Bazı sağlık ocaklarında ve Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) HPV taraması, 25 -30 yaşından sonra 5 yılda bir yapılıyor. Bize pozitif sonuçla hasta yönlendirildiği zaman tedavi süreci başlıyor. Biz her HPV’ye işlem yapıyor muyuz? Tabii ki yapmıyoruz. Düşük risk gruplarına, hastanın da bir şikayeti yoksa tedavi uygulamıyoruz. Bunları sadece takibe alıyoruz” ifadelerini kullandı.

“HER HPV POZİTİFLİĞİ KANSER ANLAMINA GELMİYOR”

Cannazik, “Her HPV pozitifliği kanser anlamına gelmiyor. Rahim ağzı kanseri önlenebilir mi? Taranabilen bir hastalık olduğu için ve dünyanın birçok ülkesinde aşılama programlarına HPV aşısı eklendiği için bazı ülkelerde artık rahim ağzı kanseri son buldu diyebiliriz. HPV aşısı henüz ülkemizde rutin aşılama programlarına girmedi. Özellikle aşı şu an programda olmadığı için özellikle hastalarımıza veya yakınlarımıza çok eşli olmamaları konusunda uyarılarda bulunabiliriz, çok eşlilik varsa da korunma yöntemlerini uygulamalarını söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

“DOĞRU DEĞİL”

Rahim ağzı kanserinin genellikle hiçbir belirtisi olmadığını, hasta özellikle takipsizse çok ileri seviyelere kadar gidebildiğini sözlerine ekleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Nida Cannazik ’Hiçbir şikayetim yok’ diye hastaneye gitmemenin, tarama yaptırmamanın doğru olmadığını vurguladı.

ÖNCESİNDEN TEDBİR ALINMALI

Tarama testlerini yaptırıp, öncesinden tedbir almak gerektiğinin altını çizen Cannazik, “Bütün kanserlerde olduğu gibi bu kanserde de özellikle kanama düzensizlikleri, karında şişlik, bazen ileri safhalarda tümörün idrar torbasına ve bağırsaklara yayılması söz konusu olabiliyor” dedi.

24 Kasım Öğretmenler Günü Çerkezköy’de kutlandı 24 Kasım Öğretmenler Günü Çerkezköy’de kutlandı

“VÜCUDUN DİĞER ORGANLARINA YAYILIYOR”

Rahim ağzı kanserinden hayatını kaybedenlerin yüzde 60’ının hayatında hiç tarama testi yaptırmadığının ortaya çıktığını sözlerine ekleyen Cannazik, “Yüzde 65’i de son 5 yılda hiç test yaptırmamış. HPV vücuda yerleştikten sonra ileri dönemlerde vücuttaki hücreleri, dokuları bozup, yıllar içinde önce kanser öncesi lezyonlara daha sonra da vücudun diğer organlarına yayılıyor” diye konuştu.

“TARAMA SIKLIĞI 21-30 YAŞ ARASINDA”

Tarama testinin 21 yaşından önce yapılmadığını da sözlerine ekleyen Cannazik, “Tarama sıklığı 21-30 yaş arasında. HPV testi de 30 yaşından sonra yapılıyor. 30 yaşından önce bir hasta HPV’ye maruz kalmış olsa da vücudu bunu kendi bağışıklığıyla yenebiliyor, bu ihtimal çok yüksek. 30 yaş altına HPV testini önermiyoruz, 30 yaş ve üstüne ise rutin olarak uygulamaya geçirmek istiyoruz. 65 yaş üzerinde de tarama testi yapmaya gerek yok çünkü zaten 65 yaş üzerinde bir kanser durumu olsa da ileri dereceye çeviriyor. Hastayı tarama testine maruz bırakmaya gerek yok. Bir kadın rahim ameliyatı geçirdiyse, rahim ağzı da komple alındıysa, kötü huylu bir hastalık rastlanmadıysa bu hastaları da tarama programından çıkarıyoruz” ifadelerini kullandı.

ÇİÇEK TAKDİM EDİLDİ

Toplantı sonunda soru cevap kısmının ardından tüm katılımcılara günün anısına hediyeler takdim edilirken, Çerkezköy Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdür Vekili Cansu Çutok tarafından da Opr. Dr. Nida Cannazik’e çiçek takdim edildi.