Çerkezköy İlçe Kaymakamı Nazmi Günlü Başkanlığında İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonunda Çerkezköy Müftülüğü adına Şube Müdürü Tahsin Ağca, Türkiye Diyanet Vakfı Çerkezköy Şube Temsilcisi İsmail Bütün, Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürü Olcay Palak, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Murat Öner, Çerkezköy Belediye Zabıta Müdürü Yusuf Kenan Erez, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Çerkezköy Mezbaha Müdürü Veteriner Hekim Tuğser Tuğ yer alıyor.

SON GÜNE KADAR DEVAM EDECEKTİR

Çerkezköy’de Kurban Bayramı’nda dini amaç ve ibadet maksadıyla kurban kesmek isteyen vatandaşların, kurbanlarını dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun olarak kesebilmesini sağlamak amacıyla denetim ve kontroller arttırıldı. Kurban satış ve kesim yerlerini denetleyen komisyon üyeleri, kurbanlık hayvanların sağlık raporu, pasaport, nakil, küpe gibi belgelerini kontrol etti. Konuya ilişkin yapılan bilgilendirmede, “Kurban Hizmetleri Komisyonumuz 20-05-2024 tarihinde Çerkezköy Kaymakamı Nazmi Günlü başkanlığında toplandı. Kurban Hizmetleri Komisyonumuz gerekli kararları alıp, karar gereği de denetleme görevi verildi. Kurban hizmetlerinin uygulanmasını dair tebliğ ve komisyon kararına istinaden kurban satış ve kesim yeri denetim ekibi oluşturuldu. Kurban Bayramının dördüncü gününe kadar denetimini sıkı bir şekilde sürdürülecektir” denildi.

UYARILARDA BULUNDULAR

Kurbanlık hayvan satın alırken dikkat edilecek hususlar konusunda uyaran yetkililer, “Kurbanlıkların dini ölçülere uygun olmasına, sağlıklı ve besili olmasına, gebe olmamasına, il dışından gelen hayvanların veteriner sağlık raporunun bulunmasına, hayvan sevklerinde aranan aşıların yapılmış olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca büyükbaş hayvanların küpeli ve pasaportlarının olmasına, küçükbaş hayvanların küpeli ve nakil belgelerinin olmasına, kurbanlık hayvanların erkek olanların tercih edilmesine, sığırların iki yaşını doldurmuş olmasına dikkat edilecektir. Kurban kesim yerleri şehirlerde kesimhane ve kurban komisyonlarının belirlediği kesim yerlerinde kesilebilecektir. Köyler ve kesim yeri belirlenmeyen mahallelerde vatandaşların kendi bahçelerinde kurban kesilebilecektir. Cadde, sokak ve park gibi kamusal alanlarda kurban kesilmeyecektir. Toplum sağlığı açısından kan, atıklar ve iç organlar sokak ve caddelere bırakılmayacak, evcil ve yabani hayvanlara verilmeyecektir. Çevreye kesinlikle zarar verilmeyecektir” dedi.

7 GÜN İÇİNDE TESLİM EDİLECEKTİR

Yetkililer,  “Kurban olarak kesilen sığır cinsi hayvanların kulak küpeleri ve pasaportları ile koyun ve keçi türü hayvanların kulak küpeleri üreticiler, satıcılar, kasaplar, kasap yardımcıları, veteriner hekimler, muhtarlar, belediye zabıta görevlileri, vekaletle kurban kesim organizasyonu yapanlar, diğer görevliler vasıtasıyla İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine, kurban bayramını takip eden yedi gün içinde teslim edilecektir” dedi. Satış yerlerine yönelik alınacak önlemler hakkında bilgiler veren yetkililer, “ Hayvancılık işletmelerinden doğrudan yapılan satışlar hariç kurbanlık hayvanlar; hayvan pazarı, canlı hayvan borsası, hayvan toplama ve satış merkezi, hayvan park ve panayırlarının yanı sıra komisyonlarca alınan kararlar doğrultusunda belirlenen kurban satış yerlerinde ve özel kurban kesimi yapılacak işletmelerde alınıp satılır. Hayvan satış yerlerinde Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmiş solunum yolu enfeksiyonları önlemlerine uyulur. Kurban hayvan alım satım yerleri; resmi ve belediye veteriner hekimleri ile belediye zabıta ekipleri işbirliğinde etkin olarak denetlenerek kontrol edilir. Kurbanlık hayvan satış yerleri, belediyelerce her gün sabah ve akşam usulüne uygun olarak temizlenir ve dezenfekte edilir. Satış yerlerine gelen hayvanlar giriş ve çıkışlarda bulaşıcı hastalıklar yönünden kontrol edilir ve hastalıklı hayvanların nakline izin verilmez. Hayvan satış yerlerinde kolay ulaşılabilir yerlerde el yıkama lavaboları oluşturulur, sıvı savun ve kağıt havlu bulundurulur ve yeterli tuvalet olması sağlanır” dedi.

USULUNÜ UYGUN ŞEKİLDE KESİLMELİDİR

12. Bağ Bozumu Şenliği gerçekleştirildi 12. Bağ Bozumu Şenliği gerçekleştirildi

Kesim yerlerinde dikkat edilecek hususlar noktasında bilgiler veren yetkililer, “ Hayvan kesim yerlerinde sağlık bakanlığı tarafından belirlenmiş solunum yolu enfeksiyonları önlemlerini uyulur. Kesim yerlerinde kolay ulaşılabilir yerlerde el yıkama lavaboları oluşturulur, sıvı sabun ve kağıt havlu bulundurulur. Kurbanlık hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığından şartlı onay belgesi almış kesimhaneler ile komisyonların belirlediği kesim yerlerinde; köylerde ve belirlenmiş kesim yeri bulanmayan yerlerde ise cadde, sokak ve parka bakmamak kaydıyla kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde ehil kişilerce kesilir. Kurban kesim yerlerindeki atıkların kan ve diğer organların çevre kirliliğine sebep olmaması için gerekli önlemler alınır. Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar, kesim sırasında oluşan hayvansal atıklar, kist, hidatik ve diğer zoonotik hastalıkların bulaşma riskine karşı hayvan atıkları kesinlikle evcil ve yabani hayvanlara verilmez. Kurbanlık hayvanların derileri usulüne uygun şekilde yüzülür. Belediye ve köy muhtarlarınca çevreye ve toplum sağlığı dikkate alınarak temizlik yaptırılır” dedi.