Danıştay Vergi Dava Dairesi’nin miras yoluyla arsa sahibi olanları yakından ilgilendiren karar geldi. İşte o kararın detayları...

18 Kasım tarihinde yayınlanan “Danıştay’ dan arsa sahiplerine büyük müjde!”

Arsalarını hasılat paylaşımı ya da kat karşılığı müteahhitlere veren şahısların vergilendirilmesi konusu kamuoyunun büyük bir bölümünü çok yakından ilgilendiriyor.

Son dönemlerde bu konu ile ilgili olarak Danıştay’ın vergi davalarına bakan daireleri ile Maliye’nin aynı görüşte olmaları, arsa sahiplerini de oldukça endişelendirmeye başlamıştı. Arsa sahiplerinin gözü kulağı da Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu (VDDK)’ndaydı!
Danıştay Vergi Dava Daireleri tereddütleri giderdi!
Danıştay VDDK, yıllarca tartışması süren ihtilaflı bu iki konuyu çözüme kavuşturdu, arsasını daire/işyeri karşılığı müteahhitlere veren arsa sahiplerini de rahatlattı!

Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu; Arsasını hasılat paylaşımıyla müteahhide veren şahıs vergilendirilemez!” diyerek, konuya son noktayı koydu.

BAĞIŞ VEYA VERASET YOLUYLA ELDE EDİLİP SATILANLARDA DURUM NE? 
Gelir Vergisi Kanunu’ nun mükerrer 80/6. maddesinin tek istisnası, miras ya da bağış olarak ivazsız bir biçim iktisap edilen taşınmazlar. Söz konusu maddede, parantez içinde “(ivazsız olarak iktisap edilenler hariç)” gayrimenkullerin edinme tarihinden başlayarak “beş sene içinde” elden çıkarılmasından doğan kazançların “değer artışı kazancı” şeklinde vergilendirileceği yazılı. Yani, taşınmazların ivazsız biçimde iktisap edilmesi değer artış kazancının konusuna girmiyor, kişiye miras kalan taşınmaz aynı sene, 3, 5 ya da  10 sene sonra ne zaman elden çıkarılırsa çıkarılsın, elde edilen kazançlar değer artış kazancı kapsamında değerlendirilmiyor ve vergilendirilmiyor.

ARSAYI MÜTEAHHİTE VEREN MİRASÇILAR NASIL VERGİLENDİRİLİYOR? 
Miras ve/veya bağış yoluyla (ivazsız) edinilen arsaları kat karşılığı müteahhite verenlerin, arsa karşılığı aldıkları konut/iş yerleri “ivazsız olarak iktisap edilen taşınmaz” şeklinde kabul ediliyor, bu konut/iş yerlerinin 5 sene içerisinde ticari kazanç oluşmayacak şekilde satılması durumunda elde edilen kazanç değer artış kazancı olarak değerlendirilmiyor ve vergilendirilmiyor.

Maliye’nin 25 Mart 2011 tarihli ve 76 Sıra No.lu Gelir Vergisi Sirküleri ile özelgeleri söylüyor. 76 Sıra No.lu Gelir Vergisi Sirküleri’nde konuyla ilgili yer alan açıklama aynen şöyle:

"Arsa olarak iktisap edilen gayrimenkul üzerine bina inşa edilmesi veya söz konusu gayrimenkulün kat karşılığı verilmesi sonucu alınan gayrimenkullerin tapuya tescili, cins tashihi sayılarak tapuya tescil tarihinin iktisap (kazanılan, elde edilen) tarihi olarak kabul edilmesi gerekir. Gayrimenkullerin ivazsız (veraset yoluyla) şekilde iktisap edilmesi değer artışı kazancının konusuna girmemektedir. Bu çerçevede ivazsız olarak iktisap edilen gayrimenkulün üzerine, sahibi tarafından inşa edilen veya kat karşılığı olarak alınan gayrimenkullerin, daha sonra elden çıkarılması halinde elde edilen gelir, değer artışı kazancı kapsamında değerlendirilmeyecektir.


Örneğin; Ayşe hanım'a veraset yoluyla intikal eden iki katlı ahşap bina, yıkılıp yerine yeni bir bina yapması ve bu yeni binadan kendisine iki adet daire verilmesi karşılığında, müteahhide verilmiştir. Ayşe hanım, müteahhitten kat karşılığı aldığı iki adet daireyi teslim aldığı yıl içinde satmıştır.
İvazsız olarak (veraset yoluyla) iktisap edilen gayrimenkulün, cins tashihi yapılarak kat karşılığı verilmesi halinde, "ivazsız iktisap edilme" niteliği değişmeyeceğinden, gayrimenkulün satışından elde edilen gelir de değer artışı kazancına tabi olmayacaktır." 

Konu ile ilgili verilen özelgelerde aynı doğrultuda: 
“Miras yoluyla intikal eden arsanın kat karşılığı olarak inşaat şirketine verilmesi neticesinde payınıza düşen dairelerin satılması halinde, bu gayrimenkuller ''ivazsız olarak iktisap edilen gayrimenkul'' olarak değerlendirileceğinden, elde edilen kazanç değer artışı kazancı kapsamında vergilendirilmeyecektir.” (GİB Bursa VDB’nin 25.05.2016 tarihli ve 46480499-120[2015/1499]-57 sayılı, İstanbul VDB’nin 10.09.2013 tarihli ve 62030549-120[Mük.80-2012/545]- 1469 sayılı özelgeleri).

Ancak Maliye, miras kalan taşınmazların birden fazla satışını ticari kazanç sayıyor!

Maliye, miras kalmış olan  taşınmazların birden çok defada satışını ticari faaliyet, elde edilmiş olan kazancı da ticari kazanç olarak kabul ediyor ve vergilendiriyor.

Konu hakkında verilen özelgelerin özeti şöyle:

“Alım ve satıma konu edilen gayrimenkulün ivazsız iktisap edilmesi nedeniyle, bu gayrimenkulün satışından elde edilen kazancın değer artışı kazancı olarak vergilendirilmesi söz konusu olmayacaktır. 

Ancak, söz konusu gayrimenkulün satışının ticari bir organizasyon içerisinde yürütülmesi veya bu tür organizasyon içinde yürütülmemekle beraber aynı kişiye farklı tarihlerde veya farklı kişilere aynı tarihte satılması veya birbirini izleyen yıllarda satılması durumunda ise yapılan satışlar devamlı olarak gayrimenkul alım-satım işiyle uğraşıldığını gösterdiğinden, elde edilen kazancın Gelir Vergisi Kanunu'nun 37'nci maddesi çerçevesinde ticari kazanç olarak vergilendirilmesi gerekmektedir.” 

DUYGU ŞAHİN

Lisanslı Gayrimenkul Profesyoneli

www.duygusahin.net