Web Tapu Yetki uygulaması 15 Eylül 2024 tarihi itibariyle başlayacak ve bu sayede ilan portallarında her evin sadece tek bir ilanı bulunacak.

Web tapu uygulaması ile yetki belgeli emlak işletmeleri taşınmaz maliklerden yetki talebinde bulunabilecek. Bu uygulama sayesinde her evin sadece tek bir ilanı bulunacak.
Web tapu sisteminde gün geçtikçe ek düzenleme ve geliştirmeler yapılıyor. Bu kapsamda 15 Eylül 2024 tarihi itibariyle yetki belgeli emlak işletmeleri olarak tapu bilgilerini girerek, taşınmaz maliklerinden takyidat görme ve işlem başvurusu yapma yetkisini talep edebiliyoruz.

Sistemin kullanımı için web tapu emlak işletmesi girişinden “Yetki Talep Et” menüsü ile tapu bilgilerini girerek talepte bulunmak yeterli oluyor. Bu yetki talebi sonrasında taşınmaz malikinin sistemde kayıtlı cep telefon numarasına onay mesajı düşüyor. Müşterinin web tapu sisteminden vereceği onay sonrasında emlak işletmesi bir ay süre ile taşınmazın takyidat bilgilerine ulaşabiliyor. 

Sahte İlanların Çözümü
İnternet portallara birçok sahte ve takma isimler ile ilanlar verilmekte. Halbuki bu kişilerin emlak işletmesi mi gerçekten mal sahibimi olduğu belli değildir.
Özellikle ucuz kiralık ilanlar üzerinden dolandırıcılık faaliyetlerinin yapıldığı haberleri sıkça duyuluyor. Kendilerine ait olmayan taşınmazları kendilerininmiş gibi gösterip internet sitelerine sahte ilanlar veren dolandırıcılar vatandaşları mağdur etmeye devam ediyor. Kiralık daire ilanları başta olmak üzere, farklı birçok taşınmaz türünde sahibinden verilen ilanlarda ciddi riskler bulunuyor. Gerek başka ilanlardaki resimleri kopyalayarak, gerekse de orijinal resimleri gerçek sahiplerinden isteyerek piyasadan çok daha düşük fiyatlarla ilanlar giren dolandırıcılar her geçen gün artıyor. Hiçbir düzenlemeye ve kontrole tabi olmayan portallar üzerinden, bu sahte ilanlar doğrudan yayına alınmakta. Arayan vatandaşlara ise taşınmazın taliplisinin çok olduğu, kaparo gönderilmezse başkasına satılabileceği ya da kiraya verilebileceği yalanları ile paralar toplanmakta, daha sonra da bu kişilere bir daha ulaşılamamaktadır. Bu gibi dolandırıcılık durumlarına karşı Web Tapu Yetki işlemi uygulaması, vatandaşların dolandırılmasının da önüne geçmiş, mal sahibinin kendisi veya tek yetkili emlak işletmesi dışında portallara ilan girişi engellenmiş olacak. Bunun için de portallara ilan verirken bir malik ilan veriyor ise, bu kişinin gerçekten malik olduğu Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ve portallar arasında entegrasyon ile sağlanacak ve bu sayede sahte, gerçek olmayan ilanlar yayından kalkmış olacak ve dolandırıcılıklar engellenebilecek.

DUYGU ŞAHİN

Lisanslı Gayrimenkul Profesyoneli

www.duygusahin.net