Gayrimenkul sektöründe 2025 tarihi itibariyle tapudan kimlik kartına, kira desteğinden yetki şartına kadar birçok değişiklik yapıldı. İşte tüm detaylar...
TAPUDA ESKİ KİMLİK DÖNEMİ SONA ERDİ!
2025 yılıyla birlikte gayrimenkul piyasalarında bir takım değişikliklere gidildi. Tapu işlemlerinde 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralı nüfus cüzdanları yerine yeni kimlik kartlarının kullanılacağı duyuruldu.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, 2025 yılı itibarıyla çipli kimlik kartları kullanımını zorunlu hale getirdi. Kimlik kartlarını yenilemeyenler, 1 Ocak 2025’ten itibaren tapu müdürlüklerinde herhangi bir işlem yapamayacak.
TAPU İŞLEMLERİNDE YENİ DÖNEM BAŞLADI
Cumhuriyet Gazetesi 'nde yer alan habere göre; tapu müdürlüklerinde, satış, ipotek, intikal, düzeltme, kamulaştırma gibi işlemlerde sadece yeni kimlikler geçerli olacak.
Bu değişiklik, resmi senet ve tescil istem belgelerinde, istemde bulunan kişi ile hak sahibinin aynı kişi olup olmadığının daha etkin ve güvenilir bir şekilde tespit edilmesine olanak tanıyacak.
TAPU HARÇLARI VE DÖNER SERMAYE VERGİSİ
1 Ocak 2025 itibariyle Tapu Harç ve Döner Sermaye ücretlerine de güncelleme geldi. 2025 yılında tapu işlemlerine ilişkin düzenlemelerde tapu harç oranı %4 olarak sabit tutulurken, döner sermayede fiyat artışına gidildi.
Bu bağlamda döner sermaye hizmet bedeli 3.549 Türk Lirası olarak güncellendi.
Bu bilgiler ışığında işlem yapmak isteyen vatandaşların yeni düzenlemeleri dikkate alarak hazırlık yapmaları zorunlu hale geldi.
KİRALIK KONUT İLANLARINA YETKİ ŞARTI GETİRİLDİ!
Ticaret Bakanlığı tarafından uygulamaya alınan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), 1 Ocak 2025 itibarıyla kiralık taşınmaz ilanlarında yetki doğrulama zorunluluğu getirdi. Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) kapsamında, ilan vermek isteyen kişilerin kimlik doğrulamaları 1 Kasım 2023’te başlamıştı. EİDS ’nin ikinci aşaması olan yetki doğrulama uygulaması, 1 Ocak 2025 itibarıyla kiralık taşınmaz ilanları için zorunlu oldu. Artık, ilanlar yalnızca taşınmaz sahibinin kendisi, birinci ve ikinci derece yakınları veya e-Devlet üzerinden yetkilendirilmiş emlak işletmeleri tarafından verilebilecek. Bu düzenleme sayesinde sahte ilanların engellenmesi ve tüketici mağduriyetlerinin önlenmiş olacak. EİDS uygulaması, kısa süre içinde satılık ilanlar için de devreye alınacak.
Artık emlak ilanları yetkilendirme sürecinden geçmek zorunda. Bu yeni uygulama ile;
- Doğrulaması yapılmamış hiçbir ilan yayınlanmayacak.
- Mevcut ilanların süresi dolduğunda, yeniden yayınlamak için yetki doğrulaması zorunlu olacak.
- Satış ve kiralama ilanları için yetki belgesi olmadan ilan verilemeyecek.
- İlan verenlerin, platformda ilgili alana taşınmaz numarası girmesi gerekecek.
- Yetki belgesi olmayanlar için ilan yayınlama yasağı getirildi ve belgesiz ilan verenlere 25 bin TL ceza uygulanacak.
KİRA DESTEKLERİ ARTTI!
- Kentsel dönüşüm kira desteğinde 2025 ücretleri açıklandı.
- İstanbul’da evi dönüşüme girenlere 8 bin Türk Lirası,
- Ankara, Antalya, Bursa, İzmir’de 6 bin 500 Türk Lirası,
- Diğer büyük şehirlerde 5 bin 500 Türk Lirası,
- Kalan tüm illerde ise 4 bin 500 Türk Lirası kira desteği verilecek.
GAYRİMENKUL PİYASASINDA YENİ DÖNEM!
2025 yılı itibarıyla gayrimenkul piyasasında istisna tutarlarında bazı değişiklikler yapıldı. Değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı 120 bin TL olarak belirlenirken, mesken kira gelirlerindeki istisna tutarı 22 bin TL ’den 47 bin TL’ye yükseltildi.
Öte yandan, 2025 yılı gelir vergisi dilimlerinde, 158 bin TL ’ye kadar olan gelirler için %15 oranında, 330 bin TL ’ye kadar olan gelirler için 23 bin 700 TL sabit ve sonrasında %20 vergi uygulanacak.
800 bin TL ’ye kadar olan gelirlerde %27 oranında, 4 milyon 300 bin TL ’ye kadar olan gelirlerde %35 oranında, 4 milyon 300 bin TL ’den fazla olan gelirlerde ise %40 oranında vergi kesintisi yapılacak.
DUYGU ŞAHİN
Lisanslı Gayrimenkul Danışmanı
www.duygusahin.net