Çevre ve Şehircilik Bakanlığı binaları, “yeni bina” ve “mevcut bina” olmak üzere 2 kategoriye ayırmış durumda. 1 Ocak 2011 yılından sonra yapımı tamamlanan binaların tümü “yeni bina” olarak değerlendirilmektedir. Yeni ve eski binaların tümünde enerji kimlik belgesi(EKB) alma zorunluluğu vardır. Yeni binalar Enerji kimlik belgesi(EKB) ’ne iskân başvurusunda ihtiyaç duymaktadır ve enerji kimlik belgesi(EKB)’nde en kötü C enerji sınıfına sahip olmalılar. C enerji sınıfı koşulunu sağlamayan yeni binalar iskân alamamaktadır.
VERİMDER (Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği)' nin açıklamasına göre;
"31 Aralık 2019 tarihi itibarıyla Enerji Kimlik Belgesi(EKB) olmayan binalarda alım, satım ve kiralama işlemi duruyor."
EKB' nin, 1 Ocak 2020 tarihi itibarıyla Türkiyedeki 9,5 milyon bina için zorunlu hale geliyor.
Şu anda ülkemizdeki binaların yaklaşık yüzde 10' unu oluşturan 873 bini EKB (Enerji Kimlik Belgesi) almış durumda. Henüz 8,6 milyonu bu belgeye sahip değil.
"Bu belge kapsamında yapılan çalışmalarla enerji kaynaklarının etkin kullanılması, israfın önlenmesi ve çevrenin korunması hedefleniyor."
2020 yılı başından itibaren EKB' ye sahip olmayan binalar ticaret konusu olamayacak.
VERİMDER(yapılarda enerji verimliliği derneği)' den, devletin EKB' yi ciddi şekilde takip ettiği açıklamaları geldi ve vatandaşların da bu konuyu merkeze almaları gerektiğini ifade etti.
"BİNALARIN DEĞERİ DE YÜKSELECEK"
Özellikle cari açığın azaltılmasında enerji konusu çok önemli. Aslında kendi cebimiz için bu konuda duyarlı olmalıyız. Enerji kimlik belgesi seviyesi yüksek dereceli olan binaların değeri de yükselecek.
Son dönemde bazı yetkisiz kurum ve kişiler tarafından sahte EKB' lerin hazırlandığını öğrendiklerini dile getiren Verimder, bu konuda ciddi takip yürütüldüğünü söyledi.
Verimder, sahtecilik yapanlara karşı devlet kurumlarının çok hassas çalıştığını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın EKB belgesi düzenleyen kurumları ciddi bir şekilde denetlediğini belirtti.
Enerji kimlik belgesi (EKB) “5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunuyla” gündeme gelmiştir. Enerjinin ve kaynakların verimli kullanılması adına, enerji kayıplarının önüne geçilmesi amacıyla binanın enerji performansını ortaya koyan bir belgedir.
Enerji kimlik belgesi (EKB) bu kanun altında bulunan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’ne bağlıdır. İlgili yönetmeliğe linkten ulaşabilirsiniz:
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2008/12/20081205-9.htm
Duygu ŞAHİN
RE/MAX Gayrimenkul Danışmanı