Halkın yönetime katılımı, çok seslilik ve demokrasi için dernekler çok önemlidir. Sosyal yardımlaşma, dayanışma, kültürlerin nesillerden nesillere aktarımında derneklerin rolü büyüktür. Dernekler her anlamda devlet ile halk arasında, köprü vazifesi görmektedir. Gelişmiş ülkelerde, dernekler her anlamda güçlüdür. Devlet derneklerin gelişimi için, elinden geleni yapar. Dernekler, üyelerinin hakkını sürekli savunur. Gelişmiş ülkelerde sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın yanı sıra üyelerinin, devlet kurum veya özel sektörde hak ihlali olmuşsa, dernekler üyelerinin hakkını avukatları vasıtasıyla her şekilde savunur, destek olur. Böylece halk, derneklerin gücünden faydalanır.
Gelelim Kapaklı’da derneklerin durumuna;
Kapaklı’da seksenin üzerinde dernek var. Bu sayı aslında oldukça iyi, faaliyet konusu işte bu muamma olarak, gözümüze çarpıyor. En fazla 10 dernek görünürde, diğerleri ya kağıt üzeri ya da tabela derneği olmanın önüne geçememiş bulunuyor.
Dernek yönetimleri bahar aylarında piknik, organizasyon ramazan ayında ise iftar yemeğinden fazlasını yapamaz olmuşlar. Yatırım yapmak isteyen ya da ev ihtiyacı olan vatandaşlar güvenilir bir satıcı aradıkları için, dernekler tarafından yönlendirilmek suretiyle daire, arsa alarak emlak sektörüne katkı sağlıyor. Bu sebeple dernek yönetimine ilgi duyanların çoğu, ya emlakçılar ya da müteahhitler oluyor. Kapaklı’da gözlemlerim bu şekilde oldu. Kim ilgi duyarsa duysun önemli olan, derneklerin kurulması, çoğalması ve faaliyetlerinin artmasıdır.
Kapaklı’da dernekçiliğe gönül esasıyla destek olmuş, maddi manevi katkılar sunmuş değerli büyüklerimiz vardır. Onların sayesinde dernekler, halen yaşamını sürdürmektedir.
Seçim zamanlarında siyasetçiler tarafından sık ziyaret edilen, oy istenilen derneklerin seçim bittikten sonra hali hatırı bile sorulmuyor. Buda siyasilerin yaptığı, gülünç bir durumdur.
Derneklerin maddi ve yönetim anlamında, ciddi sorunlarının olduğu bilinmektedir. Üyelerin aidatlarıyla yaşamaya çalışan dernekler, zamanla ayakta duramaz hale gelip kapanıyorlar. Aslında demokrasinin gelişimi, ilerlemenin hızlanması, halkımızın yönetime katılımı ve sorunların hızlı çözümü için Devletimizin derneklerin elinden tutması gerekmektedir. Devletimizin belirleyeceği standartları taşıyan derneklerin, maddi ve diğer alanlarda kamu ile özel kurumlardan destek aktarılmalıdır. Aksi halde demokratik alanda, ülkemizin gelişimi karınca hızıyla ilerlemeye devam edecektir. Hızla gelişen dünya da, bu kabul edilemez bir durumdur.
Devletimizin derneklerin elinden tutması en büyük dileğimdir.